top of page

RECENSION: Somrigt kultband i toppform

Uppdaterat: 13 maj

Ibland blir det extra bra när saker blir lite hux flux, som Gyllene Tiders kommande album heter.

I fredags släppte ett av Sveriges största popband Gyllene Tider deras nya singel ”Chans”. Den spontana energin och musikglädjen är där och fantasin sprudlar.


Det urtypiska Gyllene-soundet har Per Gessle vurmat för sedan starten 1978. Nu får vi äntligen höra det igen, och det är på riktigt. Utan filter och effekter doftar det svensk Tom Petty och Rickenbacker-gitarr samt den givna farfisaorgeln som spelas av Göran Fritzon. Allt är på sin plats, precis som det ska vara.


”Chans” är en tillbakalutad låt med bitterljuv förälskelse som kännertecknar bandets lyrik-filosofi. ”Sanna mina ord” är däremot den vilda, fartfyllda popdängan som likväl hade kunnat platsa som första spår. Det var dessutom länge sedan vi hörde den dubbel-dubbade sången som passar Gessles röst mycket bättre än när den läggs centralt och utlämnat i ljudbilden som vi hörde i förra skivan ”Samma skrot och korn”. Med andra ord så låter ”Sanna mina ord” som en fortsättning från ”Finn Fem Fel”-produktionen av Christoffer Lundqvist, denna gång även med samma positiva energi.


För fyra år sedan släpptes skivan ”Samma krot korn” som osade nostalgi och blev stundtals nästan lite deppig med alla tillbakablickar. Ett exempel är "Henry har en plan på gång", där PEr Gessle sjöng om den gamla begonian i fönstret som är grå och behöver mer sol". Riktigt sådana senior-texter lämpar sig inte riktigt för ett band med ungdomlig popanda i sig.

När "Samma skrot och korn" kom lät det lite ansträngt och pressat, det visade sig nu att de hade liksom mer att ge, vilket känns väldigt bra. Det här lär bli ett värdigt avslut för folkets Gyllene Tider. Ett kultband som är i toppform, men dessutom bättre sammanhållning i bandet än någonsin.

Nu väntar vi bara på sommarsolen och nu är det nästan bara upp till oss att sätta vår ton på sommaren, för det har nämligen Gyllene Tider redan gjort.

Albumet "Hux Flux" släpps den 30 juni.


Lyssna på nya singeln "Chans" här:Trots att de skulle sluta som band efter avskedsturnén 2019, ger de sig återigen ut i sommar på turnén "Hux Flux" som även stannar till i grannländerna Norge och Finland.

Från vänster gitarristen Mats "MP" Persson, Per Gessle, basisten Anders Herrlin, keyboardisten Göran Fritzon samt trumslagaren Micke Syd.
6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page