top of page
DSC_7498.JPG

OM MIG

- Hugo Ljungkvist -

 - Om konstnärskapet, tekniken och inspirationen -

Mitt intresse för konst är mer än konsten i sig. Jag har alltid fantiserats av färger, former, design, kultur och framför allt människan. 

 

Jag har studerat och utforskat konst på egen hand. Mycket av det jag fortfarande utforskar handlar om vad konst är och hur vi kan använda det. Ur ett historiskt perspektiv kan vi se hur konstnärer från årtionden till årtionden pendlat mellan stilar, försökt hittat sitt eget uttryck och så vidare. Bortsett från tanken på konst i reklamsyfte, inredning och det ekonomiska värdet är det svårt att förstå varför konst har fascinerat oss människor i tusentals år. Under pandemin för några år sedan tror jag det var fler som fick upp ögonen för konst och konstutställningar, precis som jag, när det inte gick att gå på evenemang och annat festligt. 

Så svaret på frågan vad konst är skulle jag säga: ”En visuell kommunikationsform av sökande och uppmärksamhet”

Konst förmedlar och berör.

DSC_7517.JPG

 

Utöver konstens betydelse utforskar jag noggrant detaljer och olika tekniker. Jag valde tidigt att måla med akrylfärg, då akryl är vattenlösligt men samtidigt tjockt som gör det möjligt att variera sin stil. 

Penslarnas storlek har varierats sedan de första målningar jag gjorde, nu målar jag med ganska smala och små spetsar. Jag skissar det huvudsakliga i motivet med mycket vatten och svart färg. Jag fyller därefter på med fler färger och allt eftersom växer en ny bild fram. Mina motiv är hämtade ur fantasin och framkommer främst i figurativ och kubistisk form samt serieliknande porträtt som är inspirerade av 50- och 60-talets populärkultur. 

IMG_6406 3.JPG
DSC_7506.JPG
IMG_6339_edited.jpg
DSC_7541.JPG

INSPIRATION

 

Inspirationen för mig är väldigt bred och kan vara vad som helst. Det som är roligt med att måla är att det finns inga regler, fritt fram för dig som kreatör att göra vad du vill och känner för.

Jag har alltid gillat popkonsten, det vardagliga och lättillgängliga. Färgen är huvudpersonen i min film, färgkombinationen är starten för ett konstverk. Det är det jag ser framför mig först av allt innan jag ”sätter igång” att måla. Symbolik har även varit en stor del av min konst - stora kryss, kors, färgfyllda hjärtan, snurror, fredsmärket med mera. 

Tydlighet är viktigt för att målningen ska få en slags funktion och kunna tilltala. ”Keep it simple” brukar man säga, och jag brukar själv hålla mig till det. 

IMG_6339_edited.jpg

OM
ART BY HUGO

Mitt nya sidoprojekt fick sitt namn ”Art by Hugo” och tog form samma år 2020.  Jag skapade en ny Instagram och gjorde plats på hemsidan för nyheter. Jag började måla allt mer intensivt under mina sista månader som elev på gymnasiet våren 2020. Målet var att visa upp en ny sida av mig själv och bredda min potential. På Utsiktens Kaffestuga på Kinnekulle hade jag min allra första utställning. Jag fick mycket fin respons och tavlorna fick ett positivt bemötande. 

 Jag  fortsatte året därpå att utveckla mina utställningar och ställde ut på Hellekis Säteri, Skara Konsthotell och Restaurang Krubb i Töreboda vid Göta Kanal. 

DSC_7501.JPG

Under året 2022 anordnades en egen turné i form av tio utställningar utspridda i Västergötland. Denna gång ville jag verkligen sprida min konst och få en bredare publik. Tavlorna nådde även Karlstad, ganska långt bort från mina hemtrakter, vilket var extra kul. Jag fick ställa ut i en monter på entré plan i Stadsbiblioteket som ligger centralt intill Sandgrund där konstnären Lars Lerin verkar. 

 

I Skövde Kulturhus möttes jag av en jättetrevlig stämning och efter en intervju med lokaltidningen SLA kom många och tittade på ”den inramade musiken”. Temat där var ”Thunderstruck” där jag presenterade två handgjorda skulpturer för första gången ”Thunderstruck” och ”Under Pressure”, som ett nytt inslag. 

 

Våren bestod av fler uppdrag och sommaren fylldes på med ett besök på Bladhska Galleriet i Skara. Det har varit en stor dröm sedan start att få ställa ut i ett galleri.  Äntligen blev det av och det var jättekul! En del bekanta ansikten men många nya, nyfikna ansikten som kikade in och Skara Konstförening köpte två verk. 

 

Limtorget var nästa, inspirerande ställe efter semesteruppehåll och därefter Mariestad Tingsal, en stor lokal som jag hyrde. En maxad utställning med målet att bjuda på allt och lite till. ”People are People” hette 

utställningen. Grästorps Bibliotekshus blir nästa stopp på turnén. 

bottom of page