top of page

10 samtida konstnärer med varsin, unik stil

Visst är det härligt att beskåda konst i alla dess former.

Här tipsar jag om 10 verksamma, enastående och något underskattade konstnärer från olika håll i världen som har varsin, unika stil som inspirerar.

Abbey Lossing, som gjort illustrationer till både Google, Apple och Facebook är en av de underskattade konstnärerna på listan.




  1. Jessica Brilli

Hennes målningar för tankarna lite till Edward Hopper, fast i en gladare anda.

Med arkitektoniska drag målar Boston-tjejen Jessica Brilli ögonblick från den amerikanska vardagen från främst 50-talet. Resort och stränder som miljöer med motiv som bilar, pooler, familjer och villor återkommer detta ofta i hennes verk. I och med att hon jobbar mycket med skuggor, ljus och temperaturskiftningar skapas ett unikt djup och ibland dramatik i hennes semi-realistiska bilder som målas på canvasduk.


”My most recent body of work was inspired by 35mm Kodachrome slides and generations-old photographs that were gathered from locations across the United States."

Jessica imponerar även med sina kollage där hon låter sig ta ut svängarna från det realistiska och exakta. Här kombinerar hon tidningsurklipp, kartong eller wellpapp på en målad yta som bildar abstrakta, kubistiska och färgstarka kollage.


Instagram: jessica_brilli_artist



2. Abbey Lossing


Vi alla har sett de ikoniska, rörliga illustrationerna på Facebook och Googles startsida. Men vem är konstnären bakom dessa?

Abbey Lossing är bosatt i Austin, Texas och är trots sina välkända motiv en relativ okänt namn hos många.


Hennes centrala och mest igenkända motiv är illustrationer av människor som hon klär i olika färgkombinationer efter årstid, miljö och reklamsyfte.

Inspirationen får hon direkt när hon kliver ut ur sin lägenhet i Austin där hon varje morgon tar en promenad då hon skissar nya idéer på bland annat tunnelbanan och parker där detaljer som textilmönster, hundar eller folksamlingar lätt sätter fart på hennes fantasi. Blyertsdragen

skannar hon sedan in på sin iPad där färgsättningen sedan tar form. Här animeras också motiven så som vi känner igenom dem på sociala medier och på webben.

Hennes CV är minst sagt imponerande. Abbey Lossing har samarbetet med de största företagen i USA som Coca Cola, New York Times, Amazon, Google, Samsung och Apple för att nämna några.


Instagram: abbey_lossing



3. Ernst Billgren


En av våra mest folkkära konstnärer i Sverige, Ernst Billgren har en egen stil, både som person och i sina målningar. Sedan starten har han använt TV och media som sin plattform där vi lärde känna honom men under sin femåriga utbildning på Valand Konstskola i Göteborg var det inte särskilt populärt att måla traditionella djur och landskapsmotiv. Under åren har Ernst konst tagit revanch gång på gång och hyllas idag världen över. Ernst har alltid debatterat om konst och dess mening samt gett ut böckerna ”Vad är konst?”. Enligt honom själv har han idag ännu inte funnit svaret.



Idag säljs hans oljemålningar med storslagna motiv av djur (ofta rävar, änder, björnar och rådjur) i sagolika, historiska miljöer för flera hundra tusentals kronor. Han har ställt ut runt om i Europa, bland annat i Milano och Paris.

I städer som Malmö, Norrköping, Stockholm, Göteborg och i grannlandet Finland har han även fått installera skulpturer där djurtemat är tydligt märkbart.

Polarpriset, Vasaloppet och inte minst den eventuellt mest kända av de alla, sångfågeln i Melodifestivalen är priser som Ernst Billgren även fått i uppdrag att göra.

Han bor idag på söder och har en av Stockholms finaste utsikter, där bland andra Ewert Taube huserat.







4. Coco Davez


Den färgstarka och glada spanjorskan Valeira Palmeiro, går under alter egot Coco Davez och blev känd när hon började dela med sig av sitt konstnärskap och livsstil i London på Instagram.

Coco Davez konst är stora, sparsmakade men färggranna porträtt av kända ikoner. Mestadels inom konst och musikvärlden. Porträtten är som siluetter i så kallad neorealism och saknar ögon och mun. Men med Davez skickliga hand lyckas hon fånga de mest tydligaste och viktigaste dragen hos dessa ikoner. För några år sedan gav hon ut boken ”Faceless” som hon även kallar dessa målningar för.


Senast ställde hon ut sina porträtt på det prestigefyllda galleriet Maddox Gallery i London. Hennes andra konstform är fotografier där hon redigerat in fantasifulla byggnader.


Instagram: cocodavez




5. Ronnie Wood


För många är han känd som gitarrist i det brittiska rockbandet The Rolling Stones, men faktum är att Ronnie Wood är minst lika skicklig med penseln som han är med gitarren.


Redan som 20-åring studerade han konst i London. Musiken kom att ta över hans framgångsrika karriär men parallellt med alla konserter och inspelningar har han alltid målat.



Det som präglar Ronnie Woods motiv är alla hans kolleger inom rockvärlden som han porträtterat. Eric Clapton, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Slash, Mick Jagger, Keith Richards och Charlie Watts är bara några utav dem. Inspirationen har han själv sagt är en mix av Picasso, Rembrandt och Van Gogh. Han är inte rädd för att variera teknik och har även gjort flera självporträtt.


Hans verk är exotiska, storslagna och fulla av liv samt färg. De ger en inblick i Ronnies karriär och det mesta är självklart hämtat från livet i The Rolling Stones. Men även naturen vid hans sommarstuga på Irland, gitarrens former och öppna landskap syns även i hans konstkatalog. Med jämna mellanrum stöttar han även djurorganisationer då han målat skulpturer samt auktionerat ut exklusiva målningar för att stötta tex. noshörningen, bergsgorillan och tigern.


Instagram: ronniewood


6. Özlem Thompson

Med inspiration från sitt hemland Turkiet skapar hon färgexplosioner i sin våning i England där Piet Mondrian huserade före andra världskriget. Fantasivärldar och blommande landskap i starka färgkulörer sammanfattar Özlems konst som har ställts ut världen över.


Målningarna är ofta i stora canvasformat och i vissa fall målar hon kvinnokroppar centralt i bilden.

Instagram: ozlemsorluthompson






7. Sebastian Curi


Nej, han är inte släkt med polskan Marie Curi. Sebastian Curi är bosatt i Los Angeles och är mest känd för sina handmotiv med spikraka linjer i akryl som han trycker upp i stora upplagor. Nyligen hade han ett samarbete med klädföretaget ZARA där han fick ge ut sin egen kollektion med godbitar från hans konstnärskap.


Händerna är ofta enfärgade som han målat i olika positioner. Han har, liksom Abbey Lossing (se ovan - konstnär nr. 2) gjort flera samarbeten med bland annat New York Times där mer komplexa motiv av människor i färgglada miljöer har fått träda fram.

Instagram: sebacuri



8. Ulf Lundell

Kanske Sveriges svar på Ronnie Wood? Ja, den folkkära artisten Ulf Lundell visar i alla fall att han behärskar konst lika bra som gör med musik och poesi.

I hans dagböcker ”Vardagar” har han illustrerat sina bokomslag. I Simrishamn har han sitt eget galleri där han visar upp sin explosiva konst. ”Skiten ska ut” - som han själv beskriver processen i en SVT-dokumentär - kanske sammanfattar hans kreativa process på bäst sätt. Det syns i alla

fall i resultatet där han ofta skvätter stora mängder färg i graffiti-stil. I andra målningar håller han sig till tydliga, tjocka svarta penseldrag som färgläggs med ruffiga färgpaletter.

I vissa målningar binder han fast krossade elgitarrer med rep som han skvätt färg på. Det låter brutalt, men blir visuellt snyggt.


På Instagram kallas han sin konst för ”Rock Head Art” och det syns även i vissa fotografier som han limmat fast på canvas-duken. Ofta föreställer dem nämligen musik-legendarer som Johnny Cash, Rolling Stones och givetvis… han själv. Möss, kvinnor och fåglar är de motiv som förekommer mest.



Instagram: rockheadart


9. Isabella Di Sclafani


Är du som konstnär ibland självkritisk om dina porträtt är något skeva? Kolla då på Isabella Di Sclafani’s konst så försvinner det kanske. På något underligt sätt blir hennes ”fuldans” i konstform stilfulla bilder. Bakgrundsfärgen är ofta pastellaktig och liksom Coco Daves, målar hon kända ikoner som Elvis Presley, Star Wars-figurer samt basketspelare. Hon förvrider vissa drag som liksom blir lite barnsliga och ibland ramar hon in sina personer som gamla, klassiska skivomslag. Och då menar jag att hon målar text och detaljer runt om.


Instagram: isabelladisclafani




10. Paul McCartney


Vi avslutar med en riktig poplegendar som, minst sagt blivit erkänd som musiker och låtskrivare. Men kanske inte riktigt som konstnär? Visste du att Paul McCartney ställde ut konst under början av 2000-talet och att han målade sitt omslag till albumet ”Egypt Station” 2018? Vi får

sällan skåda hans magnifika konst och det är lite synd med tanke på de fantastiska motiv han gjort som rör sig från det abstrakta landet till fantasifulla figurer som konstverket ”Two Heads".

På hans sociala medier hittar vi inte hans konst utan får söka i bildarkiv på nätet från hans utställning under 00-talet.


14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page