top of page

The Dali Museum - ett visuellt äventyr

Att få se Salvador Dalis konst är en upplevelse för alla, vare sig du är konstintresserad eller inte. Man imponeras gång på gång av hur han kunde skapa dessa filmiska och högst surrealistiska bilder. Om du någon gång besöker Florida, USA och vill beskåda högklassig konst är The Dali Museum i St. Petersburg något för dig.


The Dali Museum ligger precis intill vattnet och bara byggnaden i sig är ett enda stort konstverk. Enorma glaspartier sträcker sig upp till takhöjd där du hittar galleriet. På andra våningen får man följa Dalis resa från hans första oljemålningar till den surrealism som vi känner till idag. Att se Dali-målningar är svårt. De finns bara på ett fåtal platser i världen. Och här inne får du se runt 2000 stycken original. Dali är från Spanien och anledningen till varför hans konst finns i södra USA har, kortfattat sagt, att göra med storsamlare och nära vänner som samlade på Dalis konst och som umgicks ofta med honom. På plats finns det möjlighet att få guidade turer, men det går lika bra att kolla själv då det står utförlig information vid varje målning. Konstverken låter verkligen fantasin flöda och man sugs snabbt in i Dalis gränslösa värld.



De konstverk som du tyvärr inte får se är Minnenas envishet, The Elephants och The Meditative Rose (den sistnämnda är faktiskt så nära han kom Georgia O'Keefe). I hans hemstad Figueres finns ännu ett Dali-museum där dessa tavlor sannolikt finns.

Men du kommer inte bli besviken på butiken. Dali-shoppen är faktiskt snudd på lika stor som utställningen och USA är i övrigt noggranna med att ha en välfylld shop på varenda museum och även på restauranger. Det är lätt att fastna här om man vill köpa med sig något hem. T-shirts, muggar, penslar, skarfar och böcker är bara ett urval av merchandise. Här står även Dali's Rolls Royce som han dekorerat på sitt eget unika sätt... samt en skärm där man med hjälp av AI har filmat Dali där han bjuder in till att ta en selfie med honom.

Platsen har mycket av allt. Precis som USA och Dalis konst.







4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page