top of page

RECENSION: ”Autumn Variations - Akustiskt höstmys med Sheeran”

Uppdaterat: för 6 dagar sedan

Ed Sheeran släppte ett nytt album idag och är lika bra som "Subtract". Men "variations" blir det inte mycket av. Det mesta låter likadant, men singer-songwriter-temat passar fint i oktobermörkret.


📀📀📀📀 4/5



Visst har inte Ed Sheeran inte mer att bevisa längre efter flera världshits över ett decenium. Men ändå fortsätter han göra musik och ju äldre han blir desto mer naken och ärlig verkar den bli. Liksom på "Subtract" är "Autumn Variations" olika nyanser av djupa tankar och akustiska utkast som Ed slutför. Hans seriositet berör, men efter hälften önskar man att en upptempo-låt ändå ska bryta av.


"England" är Sheerans bästa komposition där texten och melodin är en ren njutning. Det snabba verserna pausar i den ljuva refräng-melodin. De elektriska elgitarrerna ekar mäktigt i stereo. Här porträtteras storstadslivet i England som förknippas med regn och rusk. Passar fint in i denna värld.


En annan höjdpunkt är "Plastic Bag". För det första en underbar titel och ännu bättre när den visar sig vara en radiovänlig popdänga. Snyggt komp och storslagen refräng i stil med "Celestial".


Låtar som "Page" och "Midnight" löper bara på och låter tyvärr lite för entona och ofärdiga i produktionen. Samma med avslutningen "Head > Heals". Det blir lätt samma stil i längden och är det bara jag som inte fattar det med "variations"? Det är ju just det man saknar på skivan.


Men nog med det. Ed sjunger mer helhjärtat än någonsin. Och att det är första gången han släpper ett album på sitt eget skivbolag säger en hel del om att han är i en ny fas där hans äkta låtskrivarskicklighet kommer fram. Det är ändå styrkan på detta nya album. Och gillar man akustisk musik, som Simon & Garfunkel är detta den moderna varianten och är ett fint soundtrack till hösten.


Bäst: "England", "Plastic Bag" & "American Town". De gladaste låtarna med snygga titlar och refränger som påminner om "Divide"-eran med bland annat "Galway Girl".


Mindre bra: "Punchline" & "Midnight". Allt för många spår är för lika varann. Men låtskrivarglöden är där och genomsyrar plattan.

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rönndahl och Agerhäll leder Grammisgalan

Den 8 maj hålls Grammis 2024 på Annexet i Stockholm. Den 41:a upplagan leds av komiker-paret Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll och sänds, för första gången, på Youtube. Då var det återigen dags för G

Ref-Cam införs i Premier League

En ny headset-monterad kamera användes för första gången den 6 maj i Premier League i syfte att ge en inblick ur huvuddomarens perspektiv på fotbollsplanen. För sju år sedan fick vi bekanta oss för fö

bottom of page