top of page

KRÖNIKA: Georg Riedel förgyllde vår barndom - blev 90 år gammal

Uppdaterat: för 6 dagar sedan

Ingen Emil i Lönneberga utan "Du käre lille Snickerbo" eller Pippi Långstrump utan "Skörövarfabbe". Jazzmusikern och tonsättaren Georg Riedel fyllde våra barndomar med de mest trygga och färgstarka visor som någonsin skrivits. Noterna var hans ord och musiken var hans språk. Riedel satte den svenska folksjälen i trygga händer.


Nu har en ikon somnat in. Kanske den enda i sitt slag när det kommer till barnvisor. Om jag får välja en personlig favorit är det Alfons Åbergs signaturmelodi. Där får vi höra hur skicklig Riedels tonsättning var. Den studsande och busiga melodin definierar verkligen serien på bästa sätt.

Men det största, nationella avtrycket som han gjort är nog ändå visorna till Pippi- och Emil-filmerna. Astrid hade mycket att tacka honom för, vilket hon också gjorde i flera intervjuer. Deras samarbete i form av brevväxlande är nästan lika ikoniskt som resultatet. Astrids färdiga texter saknade toner. Det var Georgs uppgift att klä meningarna i rätt temperatur och tempo. Och det gjorde han med största omtanke och kärlek. Med sin bakgrund som jazzmusiker satte han variation i både takt och melodier. Hans personliga favorit var "Fattig Bonddräng" från Emil i Lönneberga och "Idas Sommarvisa" som är en djupt rotad tradition på alla skolavslutningar varje år. I SVTs serie "Mästaren" pratar Georg om hur han skrev "Lille Katt" i alla hast på en parkering innan en studiosession. Melodin har vi nog alla någon gång lärt oss spela på piano när vi var små. Att skriva en så enkel melodi är svårt. Men det lyckades Georg med och han lämnar efter sig en låtkatalog som vi alla har någon koppling till. Det är stort. Tack för din inspirerande passion till musiken, Georg.


Georg Riedel blev 90 år gammal.

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rönndahl och Agerhäll leder Grammisgalan

Den 8 maj hålls Grammis 2024 på Annexet i Stockholm. Den 41:a upplagan leds av komiker-paret Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll och sänds, för första gången, på Youtube. Då var det återigen dags för G

Duane Eddy död - gitarrpionjären blev 86 år

Gitarristen Duane Eddy, som revolutionerade elgitarrsoundet på 1950-talet med sin "twang", har avlidit i sitt hem i Tennessee, USA, skriver New York Times. Gitarristen Duane Eddy, som revolutionerade

bottom of page