top of page

Jeff Lynne invald i Songwriter Hall of Fame

Uppdaterat: 19 juni 2023


Den 15 juni blev Jeff Lynne invald i Songwriters Hall of Fame i New York City. Tidigare har vi sett honom väljas in i Rock'n Roll Hall of Fame med Electric Light Orchestra och tilldelades 2015 en gatustjärna på Hollywood Walk of Fame.


Denna gång blir han en del av Songwriters Hall of Fame för sina betydelsefulla insatser som låtskrivare inom pop och rockgenren som han var en stor del av under flera decennier.

"I'm very excited about this honour. Songwriting has always been my passion. This means so much to me", säger en lycklig Jeffrey Lynne.


Vem är Jeff Lynne?

Många kopplar givetvis Jeff Lynne till hans livsprojekt Electric Light Orchestra som med exempelvis låtarna "Mr. Blue Sky", "Don't Bring Me Down" och "Livin' Thing" sålt miljontals albumexemplar världen över. Under 70-talet hade bandet sin storhetstid. Jeff Lynne var den ledande och produktiva. Under en studiosektion skrev han hitlåten "Evil Woman" på endast 15 minuter under en kaffepaus (enligt Jeff Lynne's egna Instagram), låten "Can't Get It Out of My Head" från 1972 skrev han som respons till hans pappa som tyckte att hans låtar saknade melodier och mästerverket "Out in the Blue" pusslade han ihop på bara en månad. Det som utmärker hans 60 år långa karriär är att han fått upptäcka och lära sig allt på egen hand.


Under 70- och 80-talet uppträdde ELO på många TV-program och turnerade världen runt. Birminghamsonen har nämnt i flera intervjusammanhang att han dock trivs som allra bäst i studion där han får skapa fritt och blir ofta nervös av att uppträda. Det är en av anledningarna till att han alltid "skyddar sig" med sina pilotglasögon.

Mannen bakom stora hits

När Electric Light Orchestra splittrades i mitten av 80-talet blev det därför naturligt att han började samarbeta med andra kända musiker i studiomiljö och blev flitigt anlitad som producent åt George Harrison, Tom Petty, Bob Dylan, Dave Edmunds, Roy Orbison, Bryan Adams, Paul McCartney, Olivia Newton John med flera. Ja, listan är otroligt lång. Det mest imponerade är att allt han rörde och skrev åt dessa artister blev till hits och höjdpunkter i deras karriär. I princip alla hade ett gott öga för Jeff och många av samarbetena resulterade i långa vänskapsrelationer. Främst med Tom Petty och George Harrison.


Beatles-produktion på 90-talet

Jeff Lynne har sagt att The Beatles öppnade dörren musikaliskt för honom. Han ville göra en fortsättning i sina egna produktioner där The Beatles slutade med "Magical Mystery Tour" (1967). På 90-talet gick Paul McCartney, Ringo Starr och George Harrison ihop för att spela in en nygammal Beatles-låt. George som var nöjd med sitt Jeff-samarbete i samband med albumet "Cloud Nine" ett par år innan och föreslog att be Jeff Lynne om hjälp igen. Den största drömmen blev sann för Beatles-fantasten Lynne som lyckades omvandla en gammal, sliten demo "Real Love" av John Lennon till en riktigt poppärla tack vare sin fylliga, rena produktion då han även lät alla medlemmar ta plats i studion.


Karaktäristiskt sound

För musikerintresserade känns hans musik främst igen via hans unika lo-fi-sound, med stora, digitala, trummor, rena elgitarrer (ofta ES-335 och Rickenbacker), vassa akustiska gitarrer som fyller ut ljudbilden med reverb och stereo och dov sång. Allt är välpolerat, organiserat och inspelat av honom själv. Hemma i Los Angeles har han placerat ut instrumenten i olika rum i inspirerande miljö för att få det rätta soundet och känslan. Hans texter är fantasifulla, eftertänksamma, ödmjuka och oftast med en touch av rymdtema.


Den senaste skivan Jeff släppte var "From out of Nowhere" med Jeff Lynne's ELO som blev hyllad bland kritiker för att han hittade tillbaka till sitt lofi-sound och låtarna i sig håller god kvalitét. Idag är mycket sig likt för Jeff som mestadels njuter av studiojobb hemmavid i Los Angeles, där han just spelade in den senaste ELO-plattan.En glad Jeff Lynne hemma i Los Angeles. Studiomiljön och utrustningen skojar man inte bort. Jeff Lynne har ägnat hela sitt liv åt att skriva de perfekta låtarna och skapa det ultimata, radiovänliga popsoundet.


De fem största låtarna skrivna och producerade av Jeff Lynne:

- Free Fallin (Tom Petty, 1989)

- Mr. Blue Sky (Electric Light Orchestra, 1977)

- You Got It (Roy Orbison, 1987)

- Hold on Tight (Electric Light Orchestra, 1981)

- End of the Line (Travelling Wilburys, 1988)


Hugo väljer 10 underskattade Jeff Lynne-favoriter som lyfter fram hans låtskrivande:

- Just For Love (Electric Light Orchestra, 2001)

- Wild West Hero (Electric Light Orchestra, 1977)

- Lift Me Up (Jeff Lynne, 1990)

- Slipping Away (Dave Edmunds, 1983)

- I Won't Back Down (Tom Petty, 1989)

- The Way Life's Meant To Be (1981)

- Secret Messages (1983)

- Send it (1986)

- One Day at the Time (Joe Walsh, 2012)

- Long Black Road (Soundtrack ELO, 2012)

På New Yorks gator hyllas nu Jeff Lynne som legendarisk låtskrivare med sina extra stora framgångar under 70, 80 och 90-talet efter att ha blivit invald i Songwriters Hall of Fame den 15 juni. Grattis Jeff!


Källor: Facebook Jeff Lynne, The Rolling Stone Magazine, Songwriter Hall of Fame Website


Lyssna på låtar skrivna av Jeff Lynne här:


42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page