top of page
IMG_5398_edited.jpg
FullSizeRender 18.jpg
IMG_5398_edited_edited.jpg
IMG_5398_edited.jpg
IMG_5398_edited.jpg

NY MUSIK

IMG_5398_edited_edited.jpg
Röd sol-2-2-2.jpg
IMG_5398_edited.jpg
IMG_5398_edited.jpg

Röd sol

RÖD SOL_edited_edited.jpg
FullSizeRender 18.jpg
8E5B1341-693E-4092-B7D1-BA1090152600 2.jpg

Det började med EP:n "Diamant" i början av året bestående av tre poplåtar som andades nytt och fräscht med en avskalad närvaro. Det kom att bli starten på ett nytt kapitel för Hugo Ljungkvist som nu släppt sitt tredje album - "Röd sol".

 

I maj släpptes singeln "Över broarna och hem igen" samt bonusspåret "Täckt av guld", en låtidé som i själva verket var en överbliven demo men som kom att fylla en viktig plats i Röd sol-projektet. Under sommaren och hösten fylldes sedan låtidéerna på med den kustinspirerande popvisan "Segelbåt" och den experimentella "Små svarta fåglar". Och som under tidigare år har även flera låtar tagit form på hemmaplan i i utkanten av Götene i olika utemiljöer. Ett exempel är öppningslåten "Allting föds ur aska" som Hugo har tydliga minnen ifrån när han skrev den.

– "Allting föds ur aska" skrev jag under en förmiddagspromenad på Nygårdsvägen ett stenkast bort från studion. Idén kom från att jag fick syn på en prästkrage som växte ensam upp ur asfalten.

 

"Där och då drog jag en liknelse till hur vi alla människor har möjlighet att växa och skapa nytt från ingenstans. Och ju svårare förhållandena och omgivningen är på vägen desto starkare blir resultatet. Det är vad låten huvudsakligen handlar om. Jag sjunger om blomman som påminde mig om den tanken.

 

Jag söker efter dig. Var är du nånstans?

Jag kan berätta att det finns en chans

Om du är nere ibland så kan du resa dig igen

Allting föds ur aska

Allting föds på nytt igen

En liten bit i taget

och allting föds ur aska

"Fyra olika singlar har släppts under året till det nya albumet"

Han beskriver albumet som personligt och närvarande. Låtarna speglar Hugos inställning till livet på ett djupare plan än tidigare. 

 

– För första gången på länge har jag lagt ner tid på att skriva av mig, utan att tänka på var, när och hur det tas emot. Den här skapande processen har varit slående lik den första gången jag skrev svenska låtar. Jag var 13 år och upptäckte stora möjligheter i det svenska språket.

 

Jag tycker det är så kul att leka med ord tillsammans med melodier. Det svenska språket har en lika stor förmåga att beröra djupt som att finnas tillgänglig i vardagen. Finns det någon bättre kombination än det? Att sprida viktiga budskap är det absolut väsentliga och gör att jag skapar musik. Den här gången blev det en slags bredd på känslor och miljöer i låtarna som jag hela tiden strävar efter. De riktigt starka idéerna kommer inte till mig alltid och är ganska sällsynta, precis som en röd sol. Jag ville ta vara på stunden och njuta av att vara kreativ och det tror jag speglar av sig på detta album. 

Låtarna får unika porträtt

Varje låt har en unik historia att berätta. 

Den här gången pryds låtarna av varsitt unikt omslag när låten spelas upp i "Spotify Canvas". 

– Med hjälp av de handmålade små skisserna kan jag uttrycka känslan i hur jag ser på min tillvaro i färger och former. Skisserna är i exakt de färgerna och formerna som jag tänkt på när jag skrivit musiken till albumet.

 Det nya albumet "Röd sol". FOTO: Elsa Ljungkvist

20BBFAF4-204F-4B67-983B-F728974C8B6C.JPG
IMG_2802 4.JPG
Röd sol-2-2-2.jpg

Låtlista

1.  Allting föds ur aska

2. Diamant

3. Segelbåt

4. Inte för sent

5. Röd sol

6. Över broarna och hem igen

7. Små svarta fåglar

8. Stanna lite till

9. Täckt av guld

10. Ovissheten

Text & musik: Hugo Ljungkvist

Producerad 2021

DSC_5871.jpg
DSC_5999.jpg
DSC_6119.jpg

Foto: Elsa Ljungkvist

DSC_6017.jpg
DSC_5844.jpg

Lyssna på RÖD SOL HäR:

bottom of page