top of page

Soul-klart stjärnsamarbete i drömsk tretakt

Uppdaterat: 2 okt.


Igår den 28 september släppte The Rolling Stones sin andra singel inför albumet "Hackney Diamonds". Att bandet behärskar många genrer är känt men soulaktiga "Sweet Sounds of Heaven" sätter ribban skyhögt.


Stones gör ännu en fullträff i form av en stjärntät tre-takts-historia med Lady Gaga och Stevie Wonder som gästartister. Först kom den poppiga "Angry", nu saktas tempot ner rejält där bandets mer känslomässiga sidor kommer fram i ett fem minuter långt soul-nummer som bara växer för varje sekund. Och det fullkomligt glänser i studion när Mick och Gaga sjunger duett, som en modern tappning på "Gimme Shelter". Surrealistisk känsla att få vara med om detta 2023 och Stevie Wonders pianospel är så igenkännbart och smälter som smör tillsammans med Woods och Richards sköna flanger-gitarrer som nästan hämtade ur "Fool to Cry".


"I hear a sweet sound of heaven
drifting down to this earth"

Rolling Stones påminner oss om att de inte bara gör arenarock. Genom åren har det gjorts ballader som "Fool to Cry", "Wild Horses" med flera. Vissa mer souliga än andra. Men grunden i Stones musik har sedan 60-talet varit den traditionella och afroamerikanska bluesen, countryn samt soulen och det är extra fint att höra att de fortfarande följer det spåret.


Typisk soulig

Orden är få, meningarna är korta men ändå så slagkraftiga tack vare Mick Jaggers unika frasering. Låten verkar handla om så mycket, men framför allt en enda stor tacksamhet till livet. Den uramerikanska soulen hörs i raderna "Bless the Father, bless the son & the sounds of the drums". En nästan andlig kärleksförklaring till musiken som kan heala och stärka människor på hela jorden. Som en uppenbarelse från "heaven".


"Let no woman or child go hungry tonight.
Please protect us from the pain and the hurt"

Ren musikglädje

Det är så skönt att Jagger (som ofta dras till det senaste och mest moderna) väljer att inte ta till digitala trick som autotune. Det behövs nämligen inte när ett ikoniskt band fortfarande spelar ruskigt bra och när en 80-åring Jagger sjunger som om han vore 30. Jag blir stundtals förbryllad över att inte rösten tagit mer stryk efter alla år.


Deras senaste singlar är minst sagt en ren uppvisning av högsta nivå som vi inte kommer vara med om många år framöver. Man kan riktigt höra hur de sitter och samspelar i studion. Närvaron är så påtaglig och smittar av sig hos lyssnaren. Jag njuter bara av höra deras magiska sessioner medan de orkar skapa och spela.9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page