top of page

RECENSION: Rockpoeten Ulf i vinterskrud levererar

Uppdaterat: 13 maj


Det blir en jul i den svenska rockpoesins tecken i år. Ulf Lundell bjuder på högklassig musikalitet och lyrik i sina nya mjuka paket till singlar ”Rött Guld” & ”Snart kommer änglarna att landa”.

De räcker långt. För mig räcker de enda fram till julafton!


📀📀📀 3/5


Lagom till jul den 1 december släpps skivan ”Rött Guld”. En samling av nya och gamla låtar med vinter- och jultema.

I ”Rött Guld” nöjer han sig inte bara med att skildra julens färgstarka ögonblick. Nej, utan det ska vändas och vridas i varje känsla som ett barn eller en vuxen människa kan känna inför högtiden. Det låter nytt, fräsht och elegant. Man finner en viss julstämning ändå.

Hoppas änglarna landar snart

Utöver julklappar och god mat kan julen vara ganska laddad med jobbiga minnen, oro eller stress för vissa inför allt som ska ske. I ”Snart så kommer änglarna att landa” skildras just dessa känslor. Här hoppas man att änglarna snart kommer och omfamnar det paret som nyss nattat sina små barn. En popslinga som kommer ljuda fint hemma i vardagsrummet.

Refrängen är en majestätisk uppvisning av Lundell i både melodi och sånginsats. Håll ut, jag lovar, den kommer dock efter hela två minuter. Men det är värt den väntan.

Hela julen öppnar sig då vid det ögonblicket.


Vaggar tryggt till julafton

Oerhört mycket har han gjort genom åren. Denna man med Dylan-tradition full av ord och liv. Många av hans låtar ses som nationalskatter, andra är mindre lyckade och sedan finns det ett par underskattade låtar. Jag tänker på ”Förlorad värld” och ”Tranorna kommer”.

När jag trycker på play och lyssnar till ”Rött guld” & ”Snart så kommer änglarna att landa” hör jag till min stora glädje två nya ögonöppnare i just den sistnämnda kategorin. Helheten har en fin och kreativ ton i omslag och produktion. Ljudet är dunkelt, djupt och akustiskt. Passar som handen i handsken på en gammal rockpoet.Låten ”Rött guld” är i kontrast till änglarna en vaggande historia där texten är det mer primära. Här finns inga melodiska höjdpunkter, förutom den fina refrängen, utan det mesta är en slags Storytel med bakgrundsmusik. Det röda guldet då? Vad är det? Jo, jag tror han syftar på dekorationer och röda lampor. Här nämns att folk köper allt möjligt på en julmarknad. Själva stämningen inför julen och låten når inte upp till samma nivå men bryter av snyggt mot den förstnämnda poplåten. Den behövs också på jul.


För mig som ofta dras till dessa rockigare melodierna på julen glädjs åt hur Ulf hittar ett sätt att skriva julmusik på utan några krussiduller. Utan de där uttjatade julrimmen och bjällror i mängd. Han gör det på sitt eget sätt. Nu när jag samtidigt tittar på ”Så mycket bättre” så återstår det nu bara att han medverkar där. Dessa låtar låter nämligen som att de är ifrån Grå gåsen i produktionen. Ett evetuellt uppsving för gubben Lundell. Men det vill nog till. Han här nu iallafall och bjuder på poetisk jul som bara han kan. Det räcker långt. För mig räcker det enda fram till jul!


7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rönndahl och Agerhäll leder Grammisgalan

Den 8 maj hålls Grammis 2024 på Annexet i Stockholm. Den 41:a upplagan leds av komiker-paret Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll och sänds, för första gången, på Youtube. Då var det återigen dags för G

Ref-Cam införs i Premier League

En ny headset-monterad kamera användes för första gången den 6 maj i Premier League i syfte att ge en inblick ur huvuddomarens perspektiv på fotbollsplanen. För sju år sedan fick vi bekanta oss för fö

Comments


bottom of page