top of page

RECENSION: Musikalisk elegans och politisk tyngd i Pet Shop Boys "Dancing Star"

Uppdaterat: 13 maj


Första tanken: Det låter som en mix av "West End Girls" och "Domino Dancing", Det är precis det man vill höra när Pet Shop Boys släpper nytt. Efter en svag insats i "Loneliness" räddar Pet Shop Boys upp det med pangsingeln "Dancing Star" där texten har en otippad tyngd men kanske är lite väl politisk? I vilket fall så är Pet Shop Boys tillbaka på riktigt.


4/5


Uppladdningen inför Pet Shop Boys kommande album "Nonetheless" fortsätter i form av den nya singeln "Dancing Star" som är inspirerad av Rudolf Nureyevs liv. En sovjetisk balettdansare som lämnade landet för att bli en världsstjärna. En befriande story som har ett lika befriande sound.

Blue skies, blue sea. It’s a long way from Siberia. How did you get here?

Elegant sound

Kontrasten mellan den poetiska och analyserande sångaren Neil Tennant och syntharen Chris Lowe skapar en perfekt balans mellan lätthet och tyngd. En kombo som vi hör i "Dancing Star".

En tillknäppt vers, likt en tom danslokal mynnar ut i en luftig och melodisk refräng med frasen "Dancing star, that's what you are!". En fras som lätt sätter sig på hjärnan och gör att man vill lyssna igen. På tal om musiken så är dessutom basgången snyggt programmerad. Pet Shop Boys är tillbaka i sitt original-sound och det är skönt att höra.


Gräv inte upp gamla sår, men glöm aldrig historierna...

Men det går dock inte att förbise låtens referenser till det dåvarande Sovjet som på ett positivt sett ger ett djup och ett spännande underhållningsvärde i låten. Det negativa är att låtens politik dominerar låtens snygga och glada arrangemang. Avvägningen är svår. Jag vet inte vart det lutar mest. Det kan tyckas onödigt att gräva upp gamla sår, men samtidigt får historierna aldrig glömmas. "Dancing star, more power than a tsar" lämnar minst sagt lyssnaren med dubbla känslor. En påminnelse om världens mörka hörn men också en påminnelse om att det aldrig är omöjligt eller för sent att börja följa sin dröm. För Rudolfs del så vann dansen och musiken. Det slutade i dur och likadant ser det ut i den här låten. Musiken vinner över politiken. Så om man lämnar och glömmer Sovjet en stund så inser man hur bra "Dancing Star" faktiskt låter och att Pet Shop Boys fortfarande levererar högklassig popmusik 2024. Det är det jag tar med mig.


Källa: Instagram
8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rönndahl och Agerhäll leder Grammisgalan

Den 8 maj hålls Grammis 2024 på Annexet i Stockholm. Den 41:a upplagan leds av komiker-paret Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll och sänds, för första gången, på Youtube. Då var det återigen dags för G

Duane Eddy död - gitarrpionjären blev 86 år

Gitarristen Duane Eddy, som revolutionerade elgitarrsoundet på 1950-talet med sin "twang", har avlidit i sitt hem i Tennessee, USA, skriver New York Times. Gitarristen Duane Eddy, som revolutionerade

Commentaires


bottom of page