top of page

RECENSION: Oasis-Noel bjuder på stämningsfull och ungdomlig nostalgipop i albumet "Council Skies"Han är känd som en av rösterna i gruppen Oasis, men har gett ut egen musik under namnet "Noel Gallaghers High Flying Birds" i flera år. Nu var det dock ett tag sedan han var aktiv. I juni släpptes äntligen det nya albumet "Council Skies", "Rådets luftrum", på direktöversättning till svenska och resultatet imponerar. Omslaget må vara mörkt och dystert, men under locket puttrar en kreativ och självsäker Noel Gallagher som utmanar sitt låtskrivande.


När Noel kör solo blir uttrycket mjukare och behagligare än om Liam skulle vara på plats. Noels igenkända sång poleras av ett filmiskt reverb och rösten i sig är lika klar och tonsäker som på 90-talet, om inte ännu bättre idag! Soundet från Oasis-tiden är delvis kvar och känns igen i sitt öppna sound, men låtarna däremot särskiljer sig från varandra och bjuder på en smakfull genrebredd.


Konceptet lyder. På “Council Skies” har Noel Gallagher återvänt till sitt förflutna och hyllar sina rötter, i allt från albumtitel, omslag och texter. Detta är Noels fjärde solostudioalbum och det är ett album inramat av självförtroende, självsäker kreativitet och ett känslomässigt djup.


Låt för låt

Öppningsspåret "I´m Not Giving Up Tonight" är ren, behärskad låtmakeri där Noel bevisar vilken bra låtskrivare han är med den beskrivande texten och den slående, melodiska refrängen som backas upp av en tjejkör. En inbjudande inledning. Albumet fortlöper i "Pretty Boys" bestående av ett digitalt trumkomp och akustiska gitarrer, där Noel sjunger till sitt unga jag.

"Dead to the World" är en släpig tretaktshistoria som fungerar som en mellanlandning på albumet och leds sedan av den senaste singeln "Open the door, see what you find". Magnifik i sin helhet och handlar om hoppfullt drömmande. Ett extra plus till stråkslingan (inspelad på Abbey Road), bjällrorna och de maffiga trummorna. Oasis-vibe!


Vi kliver vidare in i en ännu en drömsk låt, "Easy Now" som släpptes som musikvideo där vi kan se Noel sjunga till en ung flicka som drömmer om en bättre tid efter tuffa skolår. En låt som berör och sätter en tydlig ton för albumet med sin nostalgiska text och ångestfyllda tillbakablickar.

Huvudspåret "levlar upp" i en upptempo poplåt som dock saknar en stark refräng, men fina, starka meningar är det däremot ingen brist på.


"Taking the long way home,

so we can be alone.

Cathcing the butterfly,

under the council sky"


De tre sista spåren och främst "Love is a rich man", får mig att koppla den till Beatles-låten "Baby, You're a Rich Man". Men hur som helst så blåser den liv i albumet och låter lite kaxig på ett bra sätt.

Bästa låtar: "I'm Not Giving Up Tonight, Easy Now och Love is a Rich Man".


“Council Skies” är inspelad i Noels studio Lone Star Sound Recording Studios i London, medan stråkarna är lagda i legendariska Abbey Road-studion. Albumet har producerats av Noel tillsammans med Paul ’Strangeboy’ Stacey. Johnny Marr medverkar på tre spår, bland annat singeln “Pretty Boy”. Titeln är lånad från en bok skriven av vännen, konstnären Pete McKee.


BAKGRUNDSFAKTA - OASIS:

Noel och Liam Gallagher slog igenom som duon Oasis på 90-talet och fick en hel ungdomsgeneration att bryta sig fri genom musik som "Wonderwall" och "Don't Look Back In Anger". Starkt inspirerade av The Beatles blev Oasis ett av de mest storsäljande bandet världen över under 90-talet. Idag går Liam och Noel skilda vägar, efter tajt samarbete i många år.


Lyssna på albumet här:Du kan slappna av nu, Noel, du har gjort ett utmärkt soloalbum som doftar Oasis.28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page