top of page

RECENSION: "King of a Land" med Cat Stevens - Träffsäker mysfaktor i en dröm om en bättre värld

Uppdaterat: 13 maj

När Yusuf/Cat Stevens bjuder på nytt material i albumet ”King of a land” gör han det både med stolthet och med en avslappnad ton. Så här på ålderns höst blir stämningen på skivan lite extra mysig och inspirerar starkt. Med krig och andra eländen i världen skulle vi just nu behöva en egen ”King of a land”.Liksom på 70-talet kliver han fram och ställer frågor genom akustisk popmusik. Rent estetisk har Cat Stevens även denna gång designat omslaget som på ”Tea for Tillerman”, 1970 och ”Teaser and the firecat” 1971, men den banala men ack så sköna hitlåten ”The Wind”.

Mycket har hänt sedan dess. I ”King of a land” får lyssnaren en unik inblick i Cat Stevens åsikter om dagens samhälle. Hans kritik och förhoppningar om vår värld är så sanna och träffsäkra. Med få ord inspirerar han till att själv våga agera som medmänniska. Speciellt i ”King of a Land” . En av de bästa låtarna på skivan. Här berättar han om hur han skulle rädda världens människor och djur om han själv fick bestämma.

”Pagan Run” och ”All Nights, All Days” svänger i Creedence och Travelling Wilburys-anda. Den sistnämnda har blivit en välförtjänt hit.

”Take the World Apart” är ren och trallvänlig folkmusik med ukulele-gung. En fin avslutning på en skiva som mest består av akustiska, lugna låtar. Men alla är dock lika viktiga men kanske inte alltid tillför minnesvärda melodier. Men desto mer berörande texter som inte många i musikbranschen kan skriva idag. Visst klär sig dessutom politiken snyggt i metaforer med djur och natur-tema. I höst när det regnar som mest kommer jag luta mig tillbaka och lyssna till Cat Stevens syn på världen. Den värmer och tilltalar.


”If I was a king of a land

I’d free every woman and man

I’d let them go oh oh

I’d set them free to serve you”Bakgrund och Cat Stevens betydelse


Låtskrivaren Cat Stevens är mest känd för sin hit ”Wild World” och blev en stor popstjärna under 70-talets första hälft. Han har starkt inspirerat svenska stjärnan Eagle Eye Cherry med både sin sång och estetiska uttryck.

För Cat Stevens blev kändislivet med tiden för mycket för den kreativa själen som sedan drog sig tillbaka. Det skulle komma att bli en lång frånvaro från rampljuset i hopp om att få svar på livets stora frågor och framför allt finna meningen med livet.

I ”King of A Land” får vi nu ta del av några av hans svar och funderingar. En ikonisk comeback i hans karriär. Senast i juni såg vi honom på Glastonbury-festivalen i Storbritannien, där han blev utsedd till publikens favorit. Albumet är en slags fortsättning på hans framgång under sjuttio-talet. Och faktum är att ”King of a land” och Cat Stevens äventyrliga stil klär sig ännu bättre idag i det moderna soundet.21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rönndahl och Agerhäll leder Grammisgalan

Den 8 maj hålls Grammis 2024 på Annexet i Stockholm. Den 41:a upplagan leds av komiker-paret Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll och sänds, för första gången, på Youtube. Då var det återigen dags för G

Duane Eddy död - gitarrpionjären blev 86 år

Gitarristen Duane Eddy, som revolutionerade elgitarrsoundet på 1950-talet med sin "twang", har avlidit i sitt hem i Tennessee, USA, skriver New York Times. Gitarristen Duane Eddy, som revolutionerade

Comments


bottom of page