top of page

RECENSION: Kärleksfullt porträtt av reggaekungen

Den må vara ganska enkel i sin helhet och något förutsägbar. Men med största omtanke har man lyckats rama in Bob Marleys karriär i "One Love" och det är just kärleken som bär filmen och lämnar störst avtryck. Mycket är nog tack vare sonen Ziggy Marley som är medskapare. Mycket är också tack vare det stora fokuset på snygga miljöer och kopplingar till tidsperioden.

För när Marley ska nå ut med sin musik i hemlandet Jamaica är våldet och kriminaliteten som mest påtaglig. Ingen civil går säker. Karriären tar fart på riktigt i London. Men trots att Marleys musikdrömmar går i uppfyllelse och all berömmelse är det ändå familj och vänner samt låtskrivandet som genererar den riktiga lyckan hos Marley.


Ett rikt liv av både toppar och dalar

Musiken kom in tidigt i tonåren för Marley. Nästan samtidigt som han träffade sig stora kärlek Rita som kom att följa honom i vått och torrt under hans musikkarriär samt lyckas hålla ihop familjelivet under de mest hektiska åren.

Det är med ett modernt och fint tänk att en kvinna som Rita får stort utrymme i filmen. Det visar vem som i slutändan tog hand om allt när det behövdes. För i "One Love" får vi inte bara se färgstark kärlek. Slagsmål backstage, skottlossning och relationsproblem är också en del av historien som också sätter en välbehövlig dynamik i filmen.


Detaljerna sitter

Vi som känner vår Marley väl lägger säkert märke till den ikoniska Les Paul-gitarren samt den välkända akustiska Guild-gitarren som Marley skriver sina största hits på i studion samt i sitt stora hus som han köper i Jamaica för turnépengarna. Det är här han för första gången spelar lägereldssången "Redemption Song" för Rita. En rörande scen där hon svarar med viskande röst "I have always loved your love songs". Scenrörelserna är perfekt gestaltade och inte minst rösten som Kingsley Ben-Adir imiterar ofantligt bra. Det lyfter hela filmen.

I scener när Marley ska kliva upp på scenen, återspeglas hans uppväxt i korta scener vilket är ett smart sätt att effektivt berätta en lång story på kort tid.

Fokuset ligger på albumet "Exodus". Hans största av dem alla. Vi får se hur bandet till slut hittade det rätta gunget i studion, hur omslaget utformades samt hur Marley skrev låtarna. Välarbetat och detaljrikt, minst sagt. Ögongodis för musikfantaster som jag. Men låtar "Could You Be Loved" och "Buffalo Soldier" är desto mer avlägsna. De kom till strax innan hans död 1981. Bob Marley blev endast 36 år gammal. Men att inte spela upp mer utav hans stora katalog är dock ett misslyckande.


Filmen är sevärd och lämnar mig med hopp och glädje. Det är väl precis vad man behöver nu efter svåra inflationstider och krig i Europa. Kärlek. Det var ändå det trots som Marleys liv kom att kämpa för. Reggaeprofetens ord säger att det inte är svårare än så.

"One love, one heart. Let's get together and feel alright".

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page