top of page

RECENSION: ”Dolly har många ess i rockärmen”

Uppdaterat: 21 nov. 2023

Dolly Parton klär oväntat bra i nitar och läder. I hennes mastodontprojekt "Rockstar" med hela 30 låtar tar hon sig an rockgenren med bravur och stor övertygelse.


📀📀📀📀 4/5Och så var hon i mål. Dolly Parton, 77, som 2022 valdes in i Rock'n Roll Hall of Fame. Hennes ironiska respons löd att hon kände sig hedrad fast hon inte gjort en enda rocklåt än. Men nu blir det ändringar på det. Och hon sparar inte på krutet. Det sprillans nya albumet (eller eventet) "Rockstar" håller både kvantitet och musikalisk kvalitet med sina 30 låtar.

Man skulle nästan tro att Tina Turner, som lämnade oss i våras, har återuppstått fast i blond frisyr. Dolly Partons första rockalbum håller nämligen nästan lika hög klass. Hon känns nästan lite kusligt bekväm, som den country-stjärna som hon egentligen är. Två av hennes egna låtar på skivan "Rockstar" & "World on Fire" sätter verkligen den lustfyllda stämningen på skivan där country-melodier möter distade elgitarr-riff. En lyckad kombo.


Skrapar ihop den gamla rockeliten

Även om Dolly driver albumet framåt på egen hand så är hon långt ifrån ensam. Det som verkligen är anmärkningsvärt är hur hon lyckats skrapa ihop det som finns kvar av den gamla, hederliga rockeliten. Låtarna är fina samspel där både gästen och den nyblivna rockstjärnan Dolly samsas om utrymmet. Resultatet är både minnesvärda ballader och riktiga kioskvältare.


För den som uppskattar klassiska rocklegendarer är skivan som ett varmt bubbelbad där man dyker ner i den bubblande rockvärlden och blir alldeles varm i kroppen av att se alla "featuring"-namn bredvid Dolly på albumlistan.


Ballader och fartfyllda guldkorn

För att nämna några låtar så har vi först och främst Beatles-klassikern "Let it Be". En duett mellan Dolly och Paul McCartney. Här hörs även Ringo Starr & Mick Fleetwood på trummor och slagverk samt Peter Frampton på gitarr. Låten framförs lika vemodigt som glatt.

En annan fin ballad är avslutningen "Free Bird" där Dolly bjuder in det omtyckta Sweet-Home-Alabama-bandet Lynyrd Skynyrd där mixen av gitarrbaserad country och rock är som bäst.


För att sedan nämna några fartfyllda guldkorn så kommer den gamla bekanta Pat Benatar in i bilden med sin kaxiga "Heartbreaker" som hon delar med Dolly. Inte lika mycket stämsång här, den unisona sången är ett tecken på att det är "raka rör" som gäller.


De två stora missarna som ändå hindrar skivan från att bli en fullpoängare är att Led Zeppelins "Stairway to Heaven" saknar Jimmy Page och Robert Plant. Planen var nämligen att återförena medlemmarna vilket misslyckades. "I Can't Get No Satisfaction" framförs av P!nk och Brandi Carlile istället för självaste Mick Jagger som hade fullbokat i sin kalender. Trots flera klockrena gäster är tanken om dessa gäster så svindlande att det nästan tar över fokuset. Men vi har ju "Heart of Glass" som är glädjens rock där vi hör Debbie Harry och Dolly tillsammans. Ännu mer girlpower hörs i "Wrecking Ball" av Miley Cyrus. När man hör poplåten i detta sammanhanget passar den som handen i handsken i rockvärlden.


Spänner bågen hårt och prickar rätt

När en stor artist som Dolly Parton tar sig an sådana här vågade projekt finns det risk att allt faller pladask. Eller som i detta fallet blir det hela snarare en ögonöppnare. Det är både kul att Dolly lämnar sin "comfort zone" och samtidigt samarbetar med alla möjliga namn.

Utan att det varken blir för plastigt eller pålagt känns Dolly Parton genuint intresserad och till och med fascinerand av rockmusiken. Hon sjunger med trovärdighet och karisma som bara hon kan göra. Varför har hon inte provat på denna genre tidigare? Det finns säkert många anledningar som jag inte känner till. Å andra sidan har hennes röst åldrats till en perfekt, krispig röst med bestående tonsäkerhet som smälter perfekt ihop med hårdrocken.


Soundet då? Jo, det är nog så amerikanskt som det kan bli, "Larger Than Life" och i detta sammanhanget är det bara extra charmigt. På omslaget ser vi Dolly gå all in i rockstjärnelivet sittandes i en caddilac med skinnjacka samt åkandes på en tuff hoj med rött skimmer bakom. Det glittriga stjärn-temat anländer också lägligt i juletider. Allt faller liksom på plats.


OM ROCKSTAR:

Inspelad: 2022 & 2023 i hennes studio i Dollywood

Skivbolag: Butterfly Records & Big Machine Records

Producent: Kent Wells, Mark Needham & Dolly Parton

Antal låtar: 30 st

Nya låtar av Dolly: 7 st inkl. singlarna "Rockstar" & "World on Fire"

Bäst: "Heartbreaker" med Pat Benatar, "Free Bird" med Lynyrd Skynyrd och "I Hate Myself For Loving You" med Joan Jett samt Fogertys "Long As I Can See the Light".


Mindre kända låtar är en bonus

Något som lyfter skivan ytterligare är att Dolly väljer underskattade låtar av hennes stjärngäster.

När hon bjuder in den oerhört tuffa rockbruden Joan Jett till studion förväntar man sig den största hiten "I Love Rock'n Roll". Istället väljer man "I Hate Myself For Loving You" och resultatet blir fantastiskt bra.

En annan höjdpunkt är "Long As I Can See The Light" med John Fogerty. För det första sjunger både Dolly och Fogerty riktigt bra för att vara 77 & 78(!) år och för det andra är denna Creedence-låt såpass underskattad att det är en fröjd att höra en uppdaterad version av den.


Dolly Parton har lyckats skapa en balanserad rockskiva där hon plockar in olika delar av rockhistorien i ett välkomponerat kollage.

Hon tycks själv vara mycket stolt över sitt projekt. Skivan släpps nämligen i flera olika box-utgåvor lagom till jul.

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page