top of page

RECENSION: Beatles känslofyllda farväl i ”Now and Then”

Uppdaterat: 13 maj

Med "Now and Then" tackar The Beatles för sig. En gång för alla. Och de gör det med största omsorg och med en musikvideo som är höjdpunkten och som sammanfattar allt.


📀📀📀 3/5


När sådana här låtar släpps blir arrangemang och produktion mindre viktig och historien bakom och känslorna det primära. Låten "Now and Then" är ett vemodigt farväl till världens största band genom tiderna och visst känns det lite sorgligt. Men det är säkerligen en skön markering för de två överlevande Beatlarna Paul McCartney och Ringo Starr som en gång för alla samlas i studion och lämnar Beatles-cirkusen bakom sig. Kärleken till det brödraskap som de en gång hade har aldrig lämnat Paul och Ringo och på senare verkar saknaden ha blivit extra stor. De lämnar Beatles på ett värdigt sätt där de lyfter fram alla medlemmar och hedrar Lennon med hans låt "Now and Then".


Med hjälp utav AI-teknik

Som jag tidigare skrev så är historien och känslorna bakom låten viktigare i det här sammanhanget. Den här gången har man med hjälp utav AI-teknik lyckats lyfta fram John Lennons röst från en piano-demo skriven i The Dakota Building i New York, bara några dagar innan hans död 1980. I en mini-dokumentär på Youtube berättar Paul och Ringo att Beatles alltid var intresserad av ny teknik och att AI skulle ha varit av deras intresse. När man sedan lägger på Pauls och George akustiska gitarrer från 1994-sessionen med Jeff Lynne (då man släppte Real Love & Free as a Bird), Ringos trummor och Pauls bas från 2023 blir resultatet ruskigt likt en fortsättning på "Hey Jude". En melankolisk variant med stråkar i stereo som i "Eleanor Rigby".


Svag låt men fint tema

Låten i sig har ingen tydlig hook och formen faller inte i min smak. Enligt mig var The Beatles bäst på att göra glada, uptempo-låtar. Titeln "Now and Then" är som gjord för det här sammanhanget och den släpps lagom till Alla Helgons Dag. Fint!


Musikvideon är desto bättre där man har klippt in George och John i olika studiomiljöer med Paul och Ringo. En ren och fin hyllning. Det är känslofyllt att få se alla tillsammans igen. Jag känner att jag kan acceptera The Beatles slut i och med "Now and Then". Det har lyckats göra allt och lite till, och vem hade kunnat ana att de skulle släppa nytt år 2023?


Lyssna på låten här:
14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page