top of page

PER GESSLE BERÄTTAR: Nya albumet "Hux Flux" - så föddes låtarna och albumidén

Idag, den 30 juni släpps Gyllene Tiders nya album "Hux Flux". En platta som på många sätt andas Gyllene Tider.

På Spotify delar Halmstadsonen Per Gessle med sig av intressant information om hur albumet kom till, hans inspiration och det goda samspelet med de andra medlemmarna i Gyllene Tider.


Senast vi hörde ny musik av Gyllene Tider var 2019 på "Samma skrot korn" som spelades in i Frankrike. Den följdes av ett avskedståg med konserter runt om i Sverige. Men att avsluta där och då kändes inte riktigt rätt med tanke på hur kul de hade tillsammans på turnén.

- Vi alla i bandet kände att det var lite tokigt att försöka göra en avslutningsturné. Vi var inte redo för ett avslut och det fanns ingen egentlig anledning, säger Per Gessle.

Därefter påverkade pandemin bandets framtid.

- Nu efter pandemin längtar vi människor efter lite trygghet igen och hittar det som oftast hos vänner och familj. Så att börja fundera på Gyllene Tider var inte särskilt svårt eller långsökt för oss i bandet.


Per kommenterar även det förra albumet som inte riktigt blev som han hade tänkt sig.

- Jag är faktiskt lite missnöjd med förra albumet "Samma skrot och korn." Det är inget dåligt album på något sätt, den spelades in elegant med Christoffer Lundqvist som producent. Men jag känner i efterhand att materialet inte var tillräckligt bra för att kunna bli en riktigt grym Gyllene Tider-platta. Nu ville jag skriva lite mer upptempo och i klassisk Gyllene Tider-stil, nämner han.


Sagt och gjort. Direkt efter att bandet beslutade där och då att de ville ute på en ny turné 2023 satte Per i gång med låtskrivandet året 2021.

Den här gången började Per och gitarristen samt teknikern Mats "MP" Persson att spela in låtarna på egen hand.

- Vi fick ihop ett slags skal innan bandet kom in i studion. Det passade oss alla utmärkt. Var det någon låt som inte blev tillräckligt vass i första stadiet så skrotade vi den, långt före bandet fick lyssna på den. På så sätt känns det som att kvalitén på låtarna hade höjts ordentligt denna gången, berättar Per.


Vad kommer egentligen Gyllene Tiders sound ifrån?

Ja, det som förenar alla i bandet var att de tillsammans älskade Tom Petty & The Heartbreakers och ville bli Halmstads egna hjärtekrossare.


Inspirationen till Gyllene Tiders klassiska sound och karaktär är utöver Tom Petty ett hopkok av allt som bandet lyssnade på under tonåren. Per gillade främst 60-tals popmusiken och glamrocken på 70-talet.

- Jag blev även inspirerad av New Wave-musiken från 1976 och framåt. Patti Smith, Nick Lowe, men även Bee Gees och ickekreddiga band som Moody Blues, berättar han och fortsätter presentera resten av bandets inspirationskällor:

"Mats "MP" Persson: "En boogiekung av rang och kan alla Status Quo låtar fram och baklänges, och väldigt mycket Deep Purple och AC/DC.

Anders Herrlin kikade in från vänster med lite Thin Lizzy, David Bowie och Elvis Costello i bagaget. Micke Syd var en allätare och gillade både Beach Boys, The Who, Nazareth och Slade.

Göran Fritzon stod också mitt i gatan. Han lyssnade på Elvis Costello, Fleetwood Mac och Sweet.


Hemmagjord produktion på egna ben

Inspelningen med alla i bandet har ägt rum i Sweetspot-studion på västkusten. På plattan "Hux Flux" har bandet producerat allt tillsammans på egen hand. Mats Persson har varit tekniker och tillsammans med Per har de mixat. Men Mats har även mastrat alla spår.

- Efter så många år tillsammans så tyckte vi att det var dags att klara oss själva.

Per pratar mer om inspelningsprocessen.

- Hela inspelningen har känts väldigt självklar. Vi har inte tänkt så mycket utan bara gasat. Jag kan inte skriva sådan här musik om det inte är till just Gyllene Tider. Bandet tar fram en helt annan sida av mig och det känns fantastiskt att det fortfarande fungerar, säger en tacksam och nöjd Per Gessle.
"Det bästa vi har gjort"

Och resultatet verkar alla i bandet vara mycket nöjda med

- Vi tycker alla i bandet att "Hux Flux" är det bästa vi gjort. Anders ringde mig någon vecka efter vi hade mixat klart och frågade "Hur gick det här till?", tillägger Per.


Ljus framtid "Hjulen ska snurra"

Nu väntar en fullspäckad sommarturné för bandet med minst 20 konserter i både Sverige, Finland och Norge. Årets uppvärmare innan bandet kliver på är ingen mindre än den folkkära artisten Uno Sveningsson.

- Personligen så tror jag att bandet kommer dyka upp igen när man minst anar det. Om några år som glada pensionärer med ny färg i hårbotten, nya höftleder, nya tänder, nya låtar. Hjulen ska snurra, kära vänner! Vi syns och hörs säkert igen då, säger Per Gessle.LÅT FÖR LÅT:


1. Gyllene Tider igen

Skrevs våren 2020 på Per Gessles nyinköpta Bo Diddley-gitarr via en VOX-förstärkare på hans kontor i Halmstad.

- Ut poppade ett grymt gitarriff som gjorde mig helt salig. Ingen aning om var det kom ifrån.

Jag skrev snabbt en melodi och text och kallade låten för "Pers garage igen", säger Per.

Pers garage var ett litet hobbyband som Micke Syd, MP och Per hade i slutet av 80-talet.

- Jag skickade min enkla demo till Micke och undrade om han ville spela in en Pers garage-singel. Innan han hann svara så föll polletten ner lite bättre hos mig och jag insåg att denna låt skulle kunna bli en fantastiskt GT-låt istället. Jag skrev om texten en aning och handlar om att bandet kommer tillbaka med buller och bång och med ett stort leende på läpparna.


2. Dagar att dansa

Skrevs i Stockholm i februari 2022.

Per pratar om att det bli svårare att skriva fartfyllda poplåtar när man blir äldre.

- Jag blir extra glad när jag får till en snabb och enkel poplåt nu för tiden.

MP driver på med klingande gitarrer och jag själv spelar Clash-inspirerad gitarr i sticket. En central låt på hela albumet, säger han.


3. Chans

Skrevs på akustisk gitarr på Luciadagen i Stockholm den 13 december 2021.

- Den har ett vemod i sig som är lite av en tradition i Gyllene Tider som blandar upp det somriga och glada. Vi tyckte om den så mycket så vi valde den som första singel till albumet.


4. Gammal kärlek rostar aldrig

Skrevs i juli 2020 på Per Gessles Bo Diddley-gitarr i Halmstad.

- Orden "Gammal kärlek rostar aldrig" hette mitt senaste akustiska album. Det var lite dumt, men jag tyckte det passade så bra. Jag finslipade texten lite så att den kändes lätt att sjunga.

I studion kom Anders Herrlin in med synth-ljud inspirerade av Sweet-klassikern "Blockbuster".


5. Har lite kärlek kvar (och kan resa)

Skrevs julen 2021.

- I ett härligt låtskrivar-flow satt jag, som vanligt, framför TV:n och plinkade på min gitarr då det här ganska aviga riffet dök upp i hjärnan. Jag spelade in det på telefonen. Dagen efter skrev jag texten. Det är en ganska udda låt. Micke kommer in i andra versen med vanliga trummor efter ett elektriskt trumkomp i början.


6. Jag har en vän

Skrevs i oktober 2021.

Här berättar Per Gessle om de 12-strängade Rickenbacker-gitarrerna som Tom Petty & The Heartbreakers spelade och präglade Gyllene Tider starkt. Per gillade även The Byrds och Roger McQuinns ES-tolva.

- Detta speciella gitarrljud är grunden i låten "Jag har en vän". Låten är lik "Här kommer alla känslorna på en och samma gång" som egentligen inte har någon refräng. Hela versen blir en enda stor refräng. En lite egen stil som jag har och låten har blivit bandets stora favorit.


7. Hux Flux

Skrevs i januari 2022 baserat på ett riff från 2013, som var menat för en Mono Mind-låt.

- Jag fick till en nästan lite hypnotisk melodi som kändes lite attraktiv. Lite plötslig och mystisk.

MP:s slide-gitarr och Görans harmondorgel utmärker sig här lite extra.


8. Finns det någonting?

Skrevs i augusti 2021, efter att ha avslutat de tio akustiska konserterna på Hotell Tylösand under sommaren 2021.

- Refrängen kom först. Låten hette från början "Är det någonting?". Den byter ackord på ett oväntat sätt vilket gör att iallafall jag hajar till ordentligt.

Per Gessle och MP fick inte till den som demo, men räddades av Anders synthar och bas samt Görans farfisa som satte den rätta tonen i studion.


9. Ebenholtz Café

Skrevs i augusti 2021.

- Det är en spröd och vemodig låt som passar Gyllene Tider perfekt.


10. Sanna mina ord

Skrevs under våren 2021. Var tänkt till "Pop Up Dynamo" med PG's Roxette. Hette från början "Sunday Driver Yeah".

- Vi spelade faktiskt in den i Christoffer Lundqvists studio i Skåne till "Pop Up Dynamo". Men den versionen kändes inte rätt alls. När bandet däremot satte tänderna i blev den helt fantastisk.


11. Det perfekta svaret

Skrevs i oktober 1984 till Gyllene Tiders femte album som aldrig blev av.

- Jag har alltid varit svag för den här låten. Från början hette låten "Den perfekta lögnen". Jag skrev om texten i juni 2021. När vi höll på med "Hux Flux"-albumet så letade jag efter en avslutningslåt som hade ett varmt budskap. Helt plötsligt kom jag på att jag hade den här låten.

Det kändes som ett bra alternativ. Jag älskar verkligen MP:s gitarrer. Det räckte med endast två tagningar. Det här stuket som denna låt har sitter i vår benmärg.


Per Gessle avrundar sedan med en hälsning från bandet:

- Jag hoppas att ni ska tycka om det nya "Hux Flux"-albumet. Vi i bandet är superstolta över vad vi har åstadkommit.
22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen


bottom of page