top of page

OFFICIELLT: Ny Beatles-låt "Now and then" släpps i år - med hjälp utav AI-teknik

Paul McCartney släpper nyheten som överraskar oss alla. Han har med hjälp av artificiell intelligens färdigställt "den sista Beatles-låten", som förmodligen bär på titeln "Now and then".


Tidigare i år och i december publicerade Paul McCartney en text på Facebook och en bild på ett mixerbord på Instagram som hintade om att han jobbat i studion. Dock kunde nog få av oss ana att det handlade om ett sista Beatles-projekt.

Efter att AI-tekniken slog ner som en bomb i världen har många artister börjat använda det som ett verktyg i studion.

Nu har även den evigt moderna och ambitiösa Beatles-legendaren Paul McCartney snappat upp möjligheterna med artificiell intelligens.


Senaste gången The Beatles släppte nytt material var på 90-talet då stjärnproducenten och Beatlesfantasten Jeff Lynne (Electric Light Orchestra) fick i uppdrag att med sina barndomsidoler Ringo, Paul och George vid sin sida producera, eller snarare klippa, klistra och överrösta en slitna demos av John Lennon. Resultatet blev låtarna "Real Love" och "Free As A Bird". Men det var en låt som de jobbade på men som främst George Harrison inte tyckte höll måttet. ”Now and then” heter den och ska enbart ha bestått av melodi och refräng. Paul McCartney har dock gillat låten och jobbat vidare på den med regissören av AI, som blandat annat lyckats "extrahera", John Lennons röst från en gammal demokasset. Frågan är om den nya, outgivna Beatles-låten kommer hålla god kvalitét och klassisk Beatles-anda eller om den kommer moderniseras totalt? Det återstår att se.


Enligt källor från Aftonbladet kom Paul McCartney på idén att börja jobba på låten i samband med regissören Peter Jacksons dokumentär ”Get back” (2021). Peter Jackson och dialogredaktören Emile de la Rey lärde då datorer att känna igen medlemmarnas röster och skilja dem från bakgrundsljud och deras egna instrument och skapa ett ”rent ljud”. Paul McCartney har nu använt sig av samma teknik och låten kommer att släppas redan i år.

Paul McCartney är överlycklig. Han har med hjälp av AI-teknik lyckats färdigställa en ny Beatles-låt. Vi kommer bland annat få höra John Lennons röst som lyfts fram eller snarare tagits loss från en gammal demo och spelats in på nytt. Vad tycker du om att Beatles släpper ny musik med hjälp av robot-teknik? Kommentera gärna i inlägget.


Lyssna via länken hur det lät när The Beatles släppte låten "Real Love":


Får du inte nog av The Beatles?

Kika in Paul McCartneys senaste boksläpp.


Paul McCartney släppte i veckan sin nya fotobok "Eyes of the Storm" som innehåller bortglömda fotografier från 1964 som Paul själv tagit och visar en annan sida av The Beatles under sin händelserika karriär. Några av bilderna ställs just nu ut i The National Portrait Gallery i London.218 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page