top of page

Nya Volkswagen ID Buzz - den elektriska familjebussen

Uppdaterat: 5 mars

För fem år sedan släppte Volkswagen idén på en toppmodern uppdatering av folkabussen. I år blir det verklighet - modellen heter ID Buzz och i höst lanseras den i Sverige. Den färgglada

elbussen är skapad för familjevardag, äventyr och den utsökta designen smälter både in i naturen och i stadsmiljö.


Laddning och hastighet

Bilens är utrustad med ett batteri på 77 kWh. Volkswagen uppger hittills ingen räckvidd men den ska kunna snabbladdas upp till 170 kW. Det tar 30 minuter att ladda ID Buzz från 5 till 80 % och den får även Plug & Charge med kompatibla laddstationer. ID Buzz har en elektronisk begränsad hastighet på 145 km/h.


Två olika modeller

Bilen introduceras i två modeller. ID Buzz Cargo är en skåpbil och har två till tre säten och ID Buzz rymmer fem säten. (Se bild nedan, där Cargo är i blått och Buzz i grön finish)Dimensioner och lastutrymme

Volkswagen ID Buzz har en höjd på 1, 937 mm, 1, 985 mm bred och en längd på 4, 712 mm. Bagageutrymmet rymmer sina generösa 1 121 liter och storleken är anpassad för vardagliga resor - långa som korta.


Läcker färgklick

ID Buzz bjuder på många imponerande detaljer i designen.

Utifrån sett ger bilen ett mycket lekfullt och inbjudande intryck i form av de eleganta framlyktorna och den nedre grillen som bildar ett slags leende. De höga fönsterrutorna välkomnar dig in till insidan. Färgalternativ som ”Lime Yellow” och ”Starlight Blue” flirtar med 60-talets färger och är ansikte utåt på reklambilderna. Önskas en stilren färg finns den heltäckande ”Candy White” och ”Deep Black”.


Invändigt skiljer sig Cargo med sin mörkgråa inredning mot ID Buzz som innehåller helvit klädsel i textil inklusive vit ratt. Den utvändiga finishen återkommer inuti vid framsätena och den höga, kantiga modellen gör det lätt att åka med som längre passagerare i baksätet. Den har dubbla sidoskjut-dörrar och den moderna tekniken fungerar visuellt bra med den stilrena inredningen. Ur den ekologiska synvinkeln är bilen, enligt Volkswagen tillverkad med återvunnet material i både sätena och det yttre skalet.Personlig kommentar:

”Med tanke på att Volkswagen är ett av de ledande bilmärkena i världen, lär ID Buzz bli omåtligt populär. Om några år kallas den för en solklar klassiker tack vare sin rymlighet, underbara utseende och historia. Denna gång har VW lyckats pricka in det mesta en bil ska ha. Bravo!”

Ett stycke historia

För 70 år sedan producerade Volkswagen de första, så kallade ”folkabussarna” på 50-talet i Transporter-serien T1. Genom decennier har designen ändrats tydligt till mer kantigare former och denna gången är uppdateringen total. Det står dock klart att ID. Buzz har mer likheter med en Multivan än den klassiska ”hippie-bussen” som Volkswagen inte längre vill bli förknippade med.

Star Wars-kampanj

I samband med lanseringen av ID Buzz och nya Obi-Wan Kenobi-filmen presenterades två unika Star Wars-designade bussar föreställande den mörka och ljusa sidan under hastaggen #Startwithasmile. Men de är endast för beskådning och därmed inte till försäljning. Volkswagen förtydligar skickligt på ett ytterligare plan att detta är framtidens nya familjebil genom att locka en yngre publik från Star Wars-världen. I reklamscenen kör Obi-Wan Kenobi bussen ut från filminspelningens-studion och ger tittaren en käsla av att han trivs med bilen och att Volkswagen ID Buzz är redo för nya äventyr!
Källor:

Teknikens Värld

volkswagen.com

youtube.com


29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page