top of page

Nya Volkswagen ID Buzz - den elektriska familjebussen

Uppdaterat: 5 mars 2023

För fem Är sedan slÀppte Volkswagen idén pÄ en toppmodern uppdatering av folkabussen. I Är blir det verklighet - modellen heter ID Buzz och i höst lanseras den i Sverige. Den fÀrgglada

elbussen Àr skapad för familjevardag, Àventyr och den utsökta designen smÀlter bÄde in i naturen och i stadsmiljö.



Laddning och hastighet

Bilens Àr utrustad med ett batteri pÄ 77 kWh. Volkswagen uppger hittills ingen rÀckvidd men den ska kunna snabbladdas upp till 170 kW. Det tar 30 minuter att ladda ID Buzz frÄn 5 till 80 % och den fÄr Àven Plug & Charge med kompatibla laddstationer. ID Buzz har en elektronisk begrÀnsad hastighet pÄ 145 km/h.


TvÄ olika modeller

Bilen introduceras i tvÄ modeller. ID Buzz Cargo Àr en skÄpbil och har tvÄ till tre sÀten och ID Buzz rymmer fem sÀten. (Se bild nedan, dÀr Cargo Àr i blÄtt och Buzz i grön finish)



Dimensioner och lastutrymme

Volkswagen ID Buzz har en höjd pÄ 1, 937 mm, 1, 985 mm bred och en lÀngd pÄ 4, 712 mm. Bagageutrymmet rymmer sina generösa 1 121 liter och storleken Àr anpassad för vardagliga resor - lÄnga som korta.


LÀcker fÀrgklick

ID Buzz bjuder pÄ mÄnga imponerande detaljer i designen.

UtifrĂ„n sett ger bilen ett mycket lekfullt och inbjudande intryck i form av de eleganta framlyktorna och den nedre grillen som bildar ett slags leende. De höga fönsterrutorna vĂ€lkomnar dig in till insidan. FĂ€rgalternativ som ”Lime Yellow” och ”Starlight Blue” flirtar med 60-talets fĂ€rger och Ă€r ansikte utĂ„t pĂ„ reklambilderna. Önskas en stilren fĂ€rg finns den heltĂ€ckande ”Candy White” och ”Deep Black”.


InvÀndigt skiljer sig Cargo med sin mörkgrÄa inredning mot ID Buzz som innehÄller helvit klÀdsel i textil inklusive vit ratt. Den utvÀndiga finishen Äterkommer inuti vid framsÀtena och den höga, kantiga modellen gör det lÀtt att Äka med som lÀngre passagerare i baksÀtet. Den har dubbla sidoskjut-dörrar och den moderna tekniken fungerar visuellt bra med den stilrena inredningen. Ur den ekologiska synvinkeln Àr bilen, enligt Volkswagen tillverkad med Ätervunnet material i bÄde sÀtena och det yttre skalet.




Personlig kommentar:

”Med tanke pĂ„ att Volkswagen Ă€r ett av de ledande bilmĂ€rkena i vĂ€rlden, lĂ€r ID Buzz bli omĂ„tligt populĂ€r. Om nĂ„gra Ă„r kallas den för en solklar klassiker tack vare sin rymlighet, underbara utseende och historia. Denna gĂ„ng har VW lyckats pricka in det mesta en bil ska ha. Bravo!”


Ett stycke historia

För 70 Ă„r sedan producerade Volkswagen de första, sĂ„ kallade ”folkabussarna” pĂ„ 50-talet i Transporter-serien T1. Genom decennier har designen Ă€ndrats tydligt till mer kantigare former och denna gĂ„ngen Ă€r uppdateringen total. Det stĂ„r dock klart att ID. Buzz har mer likheter med en Multivan Ă€n den klassiska ”hippie-bussen” som Volkswagen inte lĂ€ngre vill bli förknippade med.


Star Wars-kampanj

I samband med lanseringen av ID Buzz och nya Obi-Wan Kenobi-filmen presenterades tvÄ unika Star Wars-designade bussar förestÀllande den mörka och ljusa sidan under hastaggen #Startwithasmile. Men de Àr endast för beskÄdning och dÀrmed inte till försÀljning. Volkswagen förtydligar skickligt pÄ ett ytterligare plan att detta Àr framtidens nya familjebil genom att locka en yngre publik frÄn Star Wars-vÀrlden. I reklamscenen kör Obi-Wan Kenobi bussen ut frÄn filminspelningens-studion och ger tittaren en kÀsla av att han trivs med bilen och att Volkswagen ID Buzz Àr redo för nya Àventyr!




KĂ€llor:

Teknikens VĂ€rld

volkswagen.com

youtube.com


33 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page