top of page

Mark Knopflers gitarrsamling gav miljonvinst

Frontmannen i rockbandet Dire Straits, Mark Knopfler, har dragit in mångmiljonbelopp på sin gitarrsamling, rapporterar AFP.


Under sin karriär med Dire Straits blev Mark Knopfler eleganta gitarrsolon och mängder av musiker har sedan dess försökt kopiera och lära av hans spelteknik. Efter att de släppte sitt album "Brothers in Arms" blev de ett av decenniets största band. Mark var den drivande skrivmaskinen i bandet och släpper i vår ett nytt soloalbum. Hans första på snart tio år, där hans karaktäristiska gitarrspel hörs i en mer avskalad ljudbild.


Foto: AP/Fotolink


På 70-talet var det främst hans röda Fender Stratocaster som användes flitigt på scen och i studion. Då 80-talets sound blev mer råare och tuffare övergick mark till Gibson och modellen Les Paul. Och det är just en Les Paul Standard från 1959 som nyligen klubbades för hela 693 000 pund, motsvarande 9,3 miljoner kronor, på auktionen på Christie's i London under onsdagen. Knopfler använde bland annat denna gitarr under den legendariska Live Aid-konserten 1985 i den brittiska huvudstaden.


I samlingen fanns även en svensktillverkad Hagström-gitarr från 1971 som gick för 30 240 pund, vilket motsvarar 407 000 kronor.


En, minst sagt, lönsam vecka för Mark Knopfler som även kan stoltsera på Spotify med Dire Straits-låten "Sultans Of Swing" som i skivande stund spelats hissnande 1 miljard och 112 miljoner gånger. Knopfler får dessutom ta del av hela kakan i royalty-pengar då han är ensam låtskrivare på låten.


Källa: Spotify, Omni


2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page