LISTA: The Rolling Stones 10 mest underskattade låtar
Att The Rolling Stones bär på en rik låtskatt fullt av hits är ingen nyhet. Men av någon märklig anledning har flera låtar passerat genom åren och kommit i skymundan.
Att jag som Rolling Stones-fan känner en stor dragningskraft till bandet beror på att de har en unik förmåga att blanda starka melodier med självklar rockpondus djupt rotad i amerikansk blues, gospel och soul. Den här egenskapen hörs tydligt i dessa tio underskattade låtar som jag vill lyfta fram.
Här är 10 underskattade låtar av The Rolling Stones!

1. Don’t Stop (2002)
Vi börjar med en systerlåt till ”Start Me Up”. Så känns den i mina öron i alla fall. Sättet som Mick Jagger sjunger på är bland det mest övertygande han sjungit. Sen om texten lätt vinklas som hetsig och sexistisk kan diskuteras. Men det är i sådana fall synd då melodin och framför allt ljudbilden andas lyx och ett starkt band i toppform. Keith Richards telecaster låter brilliant tillsammans med Ronnies vevande stil i högra högtalaren. Fylligt och slagkraftigt!
2. 100 years ago (1973)
Albumet ”Goat Head Soup” är en favorit hos många musikintresserade. Men varför har denna låt inte spelats live? Varför hör man inte den här på radion? Låten fångar ens uppmärksamhet direkt med Micks berättande text och det distinkta elpianot. Den byggs sedan upp på ett fantastiskt sätt och drivs av körsång och Charlie Watts snärtiga trumkomp.

3. Shine A Light (1972)
Vi drar ner tempot i balladen ”Shine A Light” som ligger gömt i albumet ”Exile on Main St.”. En positiv låt om en kvinna som Mick beundrar för sin utstrålning som han vill att alla lampor ska lysa på. Den svänger och tar med dig på en resa ut i natten med ett band som låter Mick Taylor spela sitt bästa solo någonsin. Där kommer gåshuden. Rakt igenom en fantastisk ballad som jag håller lika högt ”Angie” och ”Wild Horses”.

4. Almost Hear You Sigh (1988)
För det första är hela det här albumet, ”Steel Wheels” mycket underskattat. När jag började lyssna på Stones och inte hade hunnit läsa om albumen trodde jag att detta var i samma klass som ”Tattoo You”, men har enligt kritiker inte alls samma kvalitet. Det är tur att bandet själva trodde på låten ”Almost Hear You Sigh” då de gjorde en uppskattad musikvideo till den men sedan dess är den i princip bortglömd. Nästan lite tragiskt. Den har en melodi, ett vevande driv av Keith Richards och Wood samt Watts som alltid levererade med stadigt komp dränkt i härligt 80-tals reverb. En fröjd att lyssna på, helt enkelt!

5. Time Waits For No One (1974)
Det här är ytterligare ett album som jag håller väldigt högt. ”It’s Only Rock’n Roll” är en odiskutabel klassiker men det finns så mycket mer. Som denna låt, till exempel. En drömsk och melankolisk komposition som tar mig till en annan värld. Den har dessutom ett fint budskap. Det här modet att bryta rock’n roll med soulpop imponerar starkt på mig som musikintresserad.
6. It’s A Lie (1981)
Jag är faktiskt osäker på om denna är inspelad helt och hållet på nytt eller inte. När Stones släppte en jubileumsbox av ”Tattoo You” var det lite oklart vad som var nytt och gammalt material. Men hur som helst. ”It’s A Lie” tar mig till södern, barer, skvallertidningar och samtal. En låt som hela tiden ”flyttar på sig” och återkommer i en stark, sing-a-Long-refräng. Värd mer utrymme. Den skulle lät kunna släppas som singel och spelas live.

7. Miss Amanda Jones (1967)
Jag trodde detta var en cover, men när jag såg att det inte var det så blev jag oerhört imponerad. Höjdpunkten är Keith Richards säregna gitarrljud och riff som bara han kan skapa. Versen är en Boogie-woogie-historia som stampar på och i sticket bryts det av snyggt med moll ackord i ”Hey, girl, don’t you realize…”. Stämsången påminner om The Beatles. En snäll med samtidigt en rivig kioskvältare, på nåt sätt.
8. Child of the Moon (1968)
Släpptes som B-sida på singeln ”Jumpin Jack Flash”. Inspelningsmässigt är den kanske inte den starkaste låten men rent lyriskt och fantasifullt inspirerar den och tilltalar mig. Den blir också en slags, magisk hyllning till Brian Jones som tragiskt gick bort några månader efteråt.
9. One Hit To the Body (1986)
Skivan ”Dirty Work” är överlag bara en stor incident. Den innehåller inga större ljusglimtar, så det räcker att stanna kvar på One Hit to The Body för den håller trots allt måttet, och till och med mer än så. Den är slagkraftig, kaxig med Ronnie Woods riff. Han var även med på ett hörn och skrev låten. Det märks att bandet befinner sig i en vilsen period men hittar tillbaka till sitt driv och storhet i just denna låt som förtjänar en plats på listan.
10. Dead Flowers (1971)
Medan jag har skrivit den här listan så inser jag vad mycket bra låtar det finns som aldrig hörs. Jag tycker personligen att ”Sticky Fingers” har höjts till skyarna lite väl mycket. Visst är det ett bra album, med de skivorna som kom efteråt under 70-talet är minst lika starka. ”Dead Flowers” är en countrydoftande historia som berör med Mick Jaggers sorgliga röst och den dämpade ljudbilden. En fin avrundning på den här listan som jag hoppas får dig att gilla The Rolling Stones ännu mer.

Vill du se en till lista med 10 underskattade låtar av exempelvis The Beatles?
Kommentera gärna i blogginlägget.
Tack för din respons!