top of page

RECENSION: Lalehs vattenvärld berör och skildrar vår tid

Uppdaterat: 18 apr. 2023

Att skriva om människans tid och livsöde har Laleh gjort innan. Men när hon tar sig ut på djupa vatten blir stämningen någon annan. I hennes senaste album ”Vatten” hittar hon sitt rätta element.


Laleh är en av vår tids mest folkkära artister och många av oss känner till låtarna ”Some Die Young”, ”En stund på jorden” ”Bara få va mig själv” & ”Goliat” med flera. Med sin träffsäkra musikalitet och performance skapar hon inte bara radiohit efter radiohit utan låter oss tänka till, stanna upp och ta in.

För er som har längtat efter fler ”Vårens första dag” eller ”En stund på jorden” ska lyssna på Vatten. Nu i 40-års åldern låter Laleh sansad och tacksam över livet, vilket hörs direkt i öppningen ”Socker och vatten”. En ödmjuk Laleh med positiv inställning sjunger om hur hon kan bli bättre och att göra om och göra rätt. Om allt är möjligt med socker och vatten, är det fullt möjligt att göra ett svenskt mästerverk helt baserat på vattentema.


Lalehs paradoxala universum följs sedan upp med det andra spåret ”Leopard” riktas mot dansglolvet och ”Ramlar hela vägen hem” är en somrig reggae-popkaramell. I alla fall vid första lyssningen, men bär samtidigt på ett budskap om livets upp och nedgångar plus att man måste gå sönder för att bli lite bättre.


Det är synd dock att budskap som denna är klädda i en slags synth och modern EDM-produktion, då texterna stundtals kommer i skymundan. Jag förstår att Laleh anpassar sig efter den unga målgruppen och å andra sidan gör Laleh något nyskapande och unikt som imponerar stort som denna musikaliska urkraft hon är.


Den kanske vackraste låten av dem alla är ”Minnet av ett hav”, hur den ynkliga och sårbara inledningen lyfter till en filmisk och storslagen scen. Här möter vi den filosofiske Laleh som visar sin kärlek till naturens och resultatet är jättevackert.


Hitsingeln och tröstlåten ”Det kommer bli bra” (som jag trodde länge heter ”En sten i havet”) är överlägsen mest spelad på Spotify från albumet med sina drygt tjugonio miljoner streams. Jag kan förstå varför. Texten skildrar den tiden vi haft med pandemins ensamma stunder och hur beroende vi människor är av varann. I en värld som dessutom kretsar kring status, jämförelser och stress är det rätt skönt att bli påmind om att vi människor inte är så stora och märkvärdiga som vi tror.


Sedan har vi några ”mindre” låtar. ”Vattenlilja” är en hemtrevlig låt som inte berör på något djupare plan mer än de krispiga, akustiska trummorna och Lalehs fina falsettsång. Titellåten ”Vatten” får sätta punkt på ett lekfullt och välarbetat album av Laleh som fyller en ny plats i hennes rika låtkatalog.


”Jag borde vetat bättre, vi kallar det tårar och regn, men det är bara vatten”.Lalehs album "Vatten" som är ett genomgående tema i produktionen.

53 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page