top of page

I Tom Petty's fotspår - på resa i hemstaten Florida

Det råder ingen tvekan om att Tom Petty's persona och låtskatt lever vidare i sin hemstat, Florida. Här spelas hans musik högt på gatorna & varje höst hyllas han med en egen Tom Petty-dag. Mannen som kom från små och svåra förhållanden men som lyckades bli ett med hela Amerika inspirerar invånarna än idag.Mannen bakom "Free Fallin' och så mycket mer. Hans säregna och något ängsliga röst samt grävande poesi kanske i mångas öron inte är särskilt synonymt med coolhet och rockmusik. I alla fall inte jämfört med en viss Springsteen som verkade under samma tidsperiod. Men faktum är Tom Petty gjort mer avtryck än någon annan amerikansk rockartist, främst inom sitt låtskrivande. Det är bara få som Dylan, Springsteen, Johnny Cash och Neil Young som konkurrerar på den listan.


Här i södra Florida ser man i alla fall Tom Petty som den tveklöst största rockikonen. Att få höra ”You Don’t Know How It Feels” spelas högt i en högtalare utanför en restaurang i St. Pete Beach ger mig ändå lite gåshud. För dels är det långt ifrån den kändaste låten av honom och dessutom är hans röst som mest klar i den inspelningen så det kändes som han stod bredvid mig och sjöng.


Återvände regelbundet

Han fick inte ett särskilt långt liv, Tom Petty. Han gick tragiskt bort i sviterna av sitt drog- och alkoholmissbruk endast 66 år gammal. Men under sin tid här på jorden såg han till att göra flera återkommande spelningar på hemmaplan i södra Florida i USA, det berättar Stevie B som jag träffar på den lokala gitarraffären St. Pete Guitars. Han har drivit den sedan 1996.

— Du kan höra Tom Pettys musik spelas överallt. Det är vår största musiker från Florida och han gjorde flera besök i Gainsville och i Tampa varje år där han överraskade fans med små, intima spelningar, säger han.

Utöver sina vapendragare till elgitarrer, de 12-strängade Rickenbackers syntes han även ofta på scen med gitarrer utav märket Gretsch.

— Det är det absolut kändaste märket här i Florida, ända sedan 50-talet har Gretsch varit ett populärt val i USA, berättar Stevie i butiken som ramat in alla tänkbara rockikoner i små tavlor längs på väggar i lokalen. Tom Petty har fått en given plats framme i disken.


Den vänliga gitarrförsäljaren Stevie B. på St. Pete Guitars menar att Tom Petty's musik är närvarande nästan varje dag i Florida.


Tom Petty-dagen

Idag hyllar man rockikonen med en egen Tom Petty-dag som äger rum den 23 september varje år. Då samlas lokala och större, kända band och hyllar Tom genom en festival i The Swamp, Florida. Det är platsen där Tom Betty gjorde ett ikoniskt uppträde med låten "I Won't Back Down" i halvlek i stadens kända fotbollsarena. Stevie på St. Pete Guitars håller precis på att renovera en 12-strängad, ljusgul och dubbelhalsad (!) Rickenbacker som ett känt tribute-band ska använda till kvällens konsert i hemstad Gainsville.

Han visar stolt upp på sin mobil när och var konserten äger rum och säger att det är en utav de bättre tribute-banden han sett. Det säger en hel del på hur väl man lyckas förvalta sin stora förebild och musikaliska kung i Florida.


Varje år hyllar musiker i USA Tom Pettys låtskatt i staden The Swamp, Florida.


Skrev flera låtar om Florida

Tom glömde aldrig var han kom ifrån. På senare dagar släppte han låten ”Crystal River”, som i verkligheten är en turiststad och ett hem för de populära djuren sjökor. ”Bus to Tampa Bay” från 2011 är en annan ännu mer detaljerad beskrivning av Florida. Här sjunger han bland annat om naturreservatet Everglades och den problematiska kriminaliteten i USA som han ser längs vägen.


”There's a map of Osceola and his Raiders

Fighting off the Everglades Invaders

He burnt them down, he left them for the gators

And there's maybe something better down the road”.


Det är inte oväntat att en stor del av Tom’s inspiration kommer från denna levande delstat där människor från världens alla hörn samsas i semesterparadiset. Naturen är även den rik på variation, med allt från träskmarker, ranch-miljöer, gungande palmer och kritvita sandstränder. På gatorna råder de härliga barhäng i varje restauranghörn.

En av hans mest kända låtar ”American Girl” baserades på en tjej han lärde känna i sin hemstad Gainsville.”Wildflowers” i hemstaden

Sist men inte minst sattes det upp en mindre utställning dedikerad till Tom Petty akustiska mästerverk ”Wildflowers” i hemstaden Gainsville. Utställningen pågick under hösten 2023 och där fanns bland annat kläderna som han bar när han plåtades till Rolling Stones Magazine, hans gula telecaster-gitarr samt låttexter och memoarer från tiden han skrev Wildflowers året 1994. För tre år sedan släpptes en stor box med outgivet material från inspelningarna som fick namnet ”Wildflowers - and all the rest”.


Utställningen "Wildflowers" i Gainsville.Till vänster: Ett tidlöst omslag i The Rolling Stone Magazine 1994 I samband med släppet av Toms mest personliga album någonsin "Wildflowers", som fick hans karriär att blomstra ytterligare efter succéerna med låtarna "Free Fallin' och "I Won't Back Down" 1989.

På gitarrens kropp syns logotypen som även användes på skivomslaget till "Wildflowers".

Inte nog med det. I Gainsville har man döpt om en stor park i centrum till Tom Petty-park efter hans bortgång 2017. Parken är en samlingspunkt med lekparker, konstinstallationer och mycket mer två mil söder om Universitet i Gainsville.


Tom Petty har även fått en park uppkallad efter sig. Året 2018, ett år efter hans bortgång invigdes parken och idag möts besökarna av en skylt med omslaget från albumet "Damn the Torpedoes" av Tom Betty & The Heartbreakers.


"The American Dream" när den kanske är som bäst! (Tom Petty, 1978)

Det är tydligt att Tom Pettys musik och persona lever vidare i hemstaten Florida. Året 1976 tog hans karriär sin början med sitt band The Heartbreakers som skapade ett karaktäristiskt, gitarrbaserat sound, som egentligen bara bandet Gyllene Tider här i Sverige har försökt efterhärma. "Free Fallin", "Learning to Fly" och "Refugee" är möjligtvis hans topp tre största hits.


Solokarriären blommade sedan ut under det sena 80-talet och fortsatte in på 90-talet. De sista åren tillbringade han ute på vägarna då han gjorde slutsålda gig kväll efter kväll runt om i hemlandet. År 2018 släpptes en box med outgivna låtar från alla hans aktiva decennier. Sättet som han skrev sina låtar på var oftast djupa, mjuka, sökande och detaljerade ofta med inspiration från hans relationer till närstående och sin hemstad Gainsville.

Han avled endast 66 år gammal och lämnar efter sig en tidlös låtskatt som här i Sverige fortfarande spelas frekvent på radiostationer och i olika TV-produktioner.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page