top of page

Depeche Mode har hittat tillbaka på nya singeln

”Ghosts Again”. Så heter starten på Depeche Modes comeback som gör en efterlängtad spelning i Stockholm i maj. Låten låten ger hopp med samtidigt hintar om döden och är den första efter Andy Fletchers bortgång.

Visst har jag gillat några låtar av Depeche Mode, men till skillnad från Pet Shop Boys som förnyat sin katalog flitigt under modern tid så har jag känt att Depeche Mode halkat efter något. Jag blev dock ett Depeche Mode-fan vid lyssningen av deras singel "Ghosts Again". Detta är precis vad man vill höra av gruppen i modern tid. Melodin är där, Dave Gahan sjunger fortfarande lika djupt och vackert samt den sylvassa elektroniska produktionen biter tag i mig. Martin Gore driver låten framåt med ett bluesigt gitarriff på sin Gretsch och det är lite lyxigt att få uppleva en nyrenässans av en väldigt musikalisk och begåvad synthpop-grupp som Mode. Jag får en känsla av eftertänksamhet och tolkar texten som en sammanfattning av livet. Musikvideon förstärker detta ytterligare och påminner om deras gamla, storslagna videor. Nu ser vi två resterande medlemmar spela schack med döden på ett tak i luvtröjor. Stämningen blir "larger than life" när Gahan kryper bland gravstenar och sjunger ändlösa toner som fäster sig på hjärnan. Det är sånt som bara Depeche lyckas med och det gissar jag har varit deras mål med produktionen. Faktum är att de slipat på låtarna sedan starten på pandemin 2020.

Vi kan hoppa över de senaste decennierna, det här är det bästa gruppen gjort sedan 1990 med storsäljaren "Violator". Singeln släpps som första låt till deras kommande album "Memento Mori" som blir gruppens femtonde studioalbum i ordningen. Om "Ghosts Again" får sällskap av ett par till slående hitsinglar kan det nya albumet bli en riktig fullträff.

I maj kommer Depeche Mode till Sverige med sin turné Memento Mori.

I den nya musikvideon till singeln "Ghosts Again" syns de resterande medlemmarna Martin Gore till vänster och Dave Gahan i höger spela schack med döden.


22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page